Jednání o dohodě s Íránem ve Vídni skončila, Teherán má konečný návrh dohody

Ve Vídni dnes skončila nepřímá jednání mezi Íránem a USA o obnově mezinárodní dohody o íránském jaderném programu. Íránští diplomaté dostali od zástupců Evropské unie konečný návrh na obnovu dohody, kterou nyní zváží íránská vláda, uvedla agentura AFP s odkazem na diplomatické zdroje. USA uvedly, že mají ochotu unijní návrh přijmout.

Podle íránské oficiální agentury IRNA íránští vyjednávači již poskytli šéfovi vyjednávací týmu Evropské unie Enriqueovi Morovi první reakci na text. Návrh dohody si ale vyžádá další jednání v Teheránu. „Podmínky si přirozeně vyžadují celkovou analýzu a zašleme naše názory a podněty (unijnímu) koordinátorovi a dalším zemím,“ řekl agentuře IRNA zástupce íránského ministerstva zahraničí. Podle agentury AP bude mít v Íránu konečné slovo o dohodě duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí.

Mluvčí amerického ministerstva zahraniční uvedl, že Washington je ochotný rychle obnovit dohodu o íránském jaderném programu na základě návrhu předloženého unijní diplomacií, uvedla agentura Reuters.

Po čtyřech dnech jednání ve Vídni diplomaté vypracovali „konečný text“ návrhu na obnovu dohody o íránském jaderném programu. Nejmenovaný unijní diplomat agentuře Reuters řekl, že nyní se čeká na odezvu jednotlivých vlád. „O tomto textu se nebude dále vyjednávat a nebude se měnit,“ uvedl.

„To, co bylo možné vyjednat, se vyjednalo a nyní tady je konečný text,“ prohlásil šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Podle něj bude dohodu možné obnovit, pokud z hlavních měst přijde pozitivní odezva. „Pokud nebudou výhrady, tak bude dohoda obnovena,“ uvedl ruský vyjednavač Michail Uljanov.

Od dohody známé pod zkratkou JCPOA Spojené státy odstoupily v roce 2018, tři roky po jejím sjednáním. Podle tehdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa byla smlouva vůči Íránu málo rázná. Po nástupu Joea Bidena do úřadu prezidenta v roce 2021 USA projevily záměr dohodu obnovit. Nepřímá jednání se týkají podmínek, za kterých by se tak mohlo stát.

Vedle USA smlouvu podepsaly Británie, Francie, Rusko, Čína a Německo. Dohoda měla zpomalit íránský jaderný program výměnou za zrušení protiíránských sankcí. Po odstoupení USA od smlouvy přestal plnit své závazky také Írán.

Zdroj: čtk, Euroskop

Sdílet tento příspěvek