Zásobníky plynu v EU jsou naplněné ze 70,54 procenta, nad pětiletým průměrem

Evropské země jsou na dobré cestě k dosažení stanoveného cíle naplnění zásobníků zemního plynu do začátku zimy z 80 procent. Podle údajů organizace Gas Infrastructure Europe (GIE) sdružující evropské provozovatele plynárenských infrastruktur byly zásobníky počátkem tohoto týdne naplněné ze 70,54 procenta. Naplněnost tak překonala pětiletý průměr, který činí 70,32 procenta, a je blízko desetiletého průměru, který činí 71,40 procenta. Náklady na toto doplnění zásob ale budou činit více než 50 miliard eur (1,2 bilionu Kč), což je desetkrát více než činí historický průměr pro naplnění zásobníků na zimu, uvedla agentura Reuters.

„EU již začátkem července překonala prozatímní cíl naplnění k 1. září a je stále na cestě k dosažení cíle k 1. listopadu,“ uvedl analytik firmy Aurora Energy Research Jacob Mandel. Do 1. listopadu mají být zásobníky naplněné z 80 procent, aby měly země dostatečnou rezervu pro zimní měsíce s nejvyšší poptávkou.

Zásobníky se daří plnit díky dovozu zkapalněného zemního plynu (LNG). EU dovezla v první polovině roku 21,36 milionu tun LNG, loni to bylo jen 8,21 milionu tun, ukazují údaje konzultační společnosti ICIS.

Za plnění zásobníků jsou zodpovědné především soukromé firmy. Evropské vlády jim proto nabídly pobídky, aby jim pomohly nakupovat plyn, protože ceny stouply na rekordy. Cena termínového kontraktu s dodáním příští měsíc ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku se od počátku roku téměř ztrojnásobila kvůli snížení dodávek plynu prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1 a napjaté situaci na světovém trhu. Velkoobchodní nákup plynu se tak stává nákladným.

„Hypoteticky by nahrazení plynu z Nord Stream 1 letos v zimě na základě cen termínových kontraktů TTF pro zimní sezonu stálo Evropu přes 50 miliard eur, což je historicky desetkrát více,“ uvedl analytik firmy Investec Callum Macpherson. Analytička institutu Bruegel Simone Tagliapietrová odhaduje, že Evropa bude muse utratit 26 miliard eur, aby naplnila zásobníky ze současné úrovně na 80 procent.

Mandel pak odhadl, že celkové náklady na plyn do zásobníků v EU od zavedení cílů v červnu činí přibližně 19,8 miliardy eur, pokud by plyn byl nakoupen za spotové ceny v nizozemském uzlu TTF. Očekává, že naplnění zásobníků na současné cíle bude stát dalších 35,5 miliardy eur, čímž celková částka přesáhne 55 miliard eur. Dalších 300 milionů až 600 milionů eur budou činit náklady spojené s využíváním zásobníků.

Podle analytiků by se náklady na doplnění zásobníků mohly přesunout na spotřebitele prostřednictvím stále vyšších účtů za energii nebo prostřednictvím zdanění.

Evropská komise minulý měsíc navrhla všem členským státům, aby od prvního srpna snížily spotřebu plynu o 15 procent. Zásobníky by se tak mohly naplnit rychleji.

Podle banky UBS se zásoby plynu v EU pohybují kolem 78,81 miliardy metrů krychlových. To je stále o 25 miliard metrů krychlových méně, než by podle analytiků banky umožnilo EU přežít úplné zastavení ruských dodávek bez výrazného snížení poptávky.

Česká republika podle premiéra Petra Fialy již požadavek EU na naplnění zásobníků splňuje.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek