Agentura Frontex podpořila operaci, v rámci které bylo zabaveno 5 700 kg kokainu

Letos v létě se agentura Frontex zúčastnila mezinárodní operace proti obchodu s drogami v Severním moři.  

Operaci Bílé moře II, která probíhala od 12. června do 13. července, vedly belgické orgány a podporovaly ji Nizozemsko, Spojené království, agentura Frontex, agentura Europol a námořní analytické a operační středisko – narkotika (MAOC (N)). Navíc se k akci na dálku připojily Německo, Španělsko a Francie. 

Během měsíční operace účastníci aktivně hledali v Severním moři a přístavech drogy, které se na palubách lodí dostávají do Evropy, a zaměřovali se zejména na kokain obchodovaný na nákladních lodích z Latinské Ameriky a západní Afriky a případy vykládky. Mezi prostředky nasazené v operaci patřily hlídková a zásahová plavidla, potápěči, naloďovací a přehrabovací týmy, vrtulník a letadla pobřežní stráže. 

Na základě předchozích zpravodajských informací nebo ukazatelů rizik bylo zaměřeno celkem 545 plavidel překračujících Atlantický oceán. V 17 případech se ukázalo, že plavidla mají spojení s pašováním drog. V teritoriálních vodách EU nebo evropských přístavech bylo hlášeno 13 záchytů. Belgické úřady hlásily celkem 5,7 tuny zabaveného kokainu, přičemž tři záchyty drog přesahovaly jednu tunu.  

Agentura Frontex podpořila operaci poskytnutím školení v oblasti budování kapacit, které zvýšilo kapacitu dohledu účastníků a inspekcí s technickým vybavením umístěným v operační oblasti. Agentura Frontex také financovala strategická a operativní jednání a poskytovala operativní pomoc, včetně spolupráce s nedalekou společnou operací Opal Coast. 

Zdroj: Frontex

Sdílet tento příspěvek