Úřady smí zadržet humanitární loď v přístavu, musí to zdůvodnit, uvedl soud EU

Lodě nevládních organizací, které zachraňují na moři migranty, smí být podrobeny prohlídce ze strany úřadů. Zadrženy v přístavech ale mohou být jen v případě, že úřady doloží existenci rizika pro bezpečnost, zdraví či životní prostředí, rozhodl dnes Soudní dvůr EU. Podle agentury Reuters jde o nejasný verdikt, který si jako vítězství mohou vyložit obě strany sporu.

Unijní soud se na žádost italské justice zabýval stížností německé nevládní organizace Sea Watch, která kritizuje opakované zadržování humanitárních lodí italskými úřady. Tento konkrétní případ se týkal zadržení dvou lodí Sea Watch v roce 2020 v sicilských přístavech Palermo a Porto Empedocle. Plavidla byla zadržena poté, co v přístavech jejich posádka vylodila migranty. Úřady svůj postup zdůvodnily tím, že lodě byly přeplněné a nevyhovující pro takové množství lidí na palubě. Organizace Sea Watch tvrdila, že místní úřady k takovému kroku nemají oprávnění.

Soud nyní rozhodl, že přístavní činitelé mají právo loď za určitých okolností zadržet a zkontrolovat. Nesmí k tomu ale být jediným důvodem fakt, že plavidlo je přeplněné. V této konkrétní kauze tak bude nyní na sicilském soudu, aby rozhodl, zda bylo v daném případě zadržení plavidel oprávněné.

Organizace Sea Watch rozhodnutí přivítala s tím, že v přístavech už nebudou moci být svévolně zadržovány lodě vozící migranty. „Verdikt je vítězstvím pro záchranné operace nevládních organizací,“ uvedla německá organizace na twitteru.

Italské úřady kvůli technickým a bezpečnostním nedostatkům v předchozích letech zadržovaly několik měsíců v přístavu i humanitární lodě jiných nevládních organizací. Zdůvodňovaly to mimo jiné tím, že nedostatky ohrožují bezpečnost posádky i migrantů.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) připlulo letos od začátku roku od afrických či tureckých břehů do EU na 61.000 běženců, z toho skoro 41.000 do Itálie. Loni za celý rok připlulo přes Středozemní moře do Itálie asi 67.500 migrantů.

Migrace bude zřejmě i jedním z klíčových témat předčasných parlamentních voleb v Itálii, které se konají 25. září a v nichž mají zatím velkou šanci uspět dvě krajně pravicové strany, včetně Ligy Mattea Salviniho. Ten v letech 2018 a 2019 jako ministr vnitra prosazoval přísnou protiimigrační politiku a lodě nevládních organizací s uprchlíky nepouštěl do italských přístavů dříve, než ostatní země EU slíbily, že s jejich převzetím Itálii pomohou.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek