Předsedkyně Evropského parlamentu podruhé na Ukrajině

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová přijela minulý týden na Ukrajinu, aby se tam setkala s ukrajinským premiérem Denysem Shmyhalem a předsedou parlamentu Ruslanem Stefanchukem. Prostřednictvím videa také promluvila k ukrajinskému parlamentu.

„Všechny etapy dějin ukrajinské státnosti lze popsat jednou větou: Existovali jsme, existujeme a budeme existovat,“ řekla Metsolaová ukrajinskému parlamentu. Prohlásila také, že Evropský parlament je nejsilnější zastánce Ukrajiny, který ji bude pomáhat na každém kroku na cestě za členstvím v EU.

Debata o dalších sankcích vůči Rusku

Předsedkyně Evropského parlamentu na své návštěvě diskutovala s ukrajinskými státníky o dalších sankcích vůči Rusku. S ukrajinským premiérem Shmyhalem konkrétně hovořili o potřebě „dalších a dalekosáhlejších“ sankcí vůči Moskvě.

V den návštěvy, 28. července, si Ukrajina připomínala více než 30 let od získání nezávislosti vůči Sovětském svazu. „Dnešek je symbolický nejen pro Ukrajinu a pro Ukrajince, ale také pro celou Evropu. Udělení statusu kandidátské země Ukrajině dne 23. června potvrzuje náš závazek jít bok po boku směrem k vašemu plnému členství,“ řekla Metsolaová.

Druhá cesta na Ukrajinu

Předsedkyně Evropského parlamentu oznámila svou návštěvu Kyjeva na twitteru jen několik hodin před příjezdem do hlavního města. Napsala, že se rozhodla jet poté, co obdržela pozvání od předsedy parlamentu Stefanchuka. Byla to už její druhá cesta na Ukrajinu po ruské invazi. V dubnu se stala první představitelkou EU, která přijela zemi podpořit.

Začátkem minulého týdne schválila Evropská investiční banka půjčku pro Ukrajinu ve výši 1,59 miliardy eur na pomoc při obnově infrastruktury a na financování humanitární pomoci.

Autorka: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Zdroj: Euroskop.cz, Fotobanka ČTK

Sdílet tento příspěvek