Sucho, požáry, nedostatek vody. Země EU se potýkají s vysokými teplotami

Čeští hasiči se už několik dní snaží zkrotit požár v Českém Švýcarsku. Česká republika není jedinou zemí Evropské unie, která se potýká se stále častějším extrémním počasím a živelními katastrofami. Několik dalších členských zemí hlásí extrémní vedra, jimi vyvolané lesní požáry a sucho.

Francouzský zákonodárce popsal parné počasí jako „peklo“. Podle vědců dochází k vysokým teplotám kvůli globální změně klimatu. Největší problémy s extrémním počasím mají v Evropě země na jihu.

Země postižené vysokými teplotami

V celém Středomořském regionu se hasiči snažili dostat pod kontrolu požáry, přičemž řeky postupně vyschli a tisíce lidí museli být evakuováni ze svých domovů. Na následky horka podle místních médií dosud zemřelo 230 lidí ve Španělsku a 238 lidí v Portugalsku.

Podle portugalského premiéra Antónia Costy nemá země „ztrácet čas“ v boji proti změně klimatu. Také řekl, že je v současnosti klíčové investovat do obnovitelných energií. Rekordní teploty v Portugalsku stoupaly až na 46,3 stupně.

Také sucho je negativním důsledkem vysokých teplot. V rámci tohoto problému naléhaly rumunské úřady na obyvatelstvo, aby omezilo spotřebu vody kvůli jejímu užití pro výrobu energie a pro zemědělství. Rumunsko je jedním z největších producentů obilí v EU.

Reakce EU

Eurokomisař Maroš Šefčovič varoval před historickým suchem v Evropě. Podle jeho vyjádření EU financuje práci více než 200 hasičů z celé Evropy, kteří byli nasazeni na likvidaci požárů v Řecku.

Evropská unie se již několik let snaží zpomalit nebo dokonce zvrátit proces globálního oteplování legislativou cílenou na ochranu životního prostředí a investicemi. Tzv. Zelená dohoda pro Evropu je jedním z cílů současné Evropské komise, která působí například jako nástroj pro dosažení nulových čistých emisí skleníkových plynů do roku 2050.

Autorka: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Zdroj: Euroskop.cz, Pixabay.com

Sdílet tento příspěvek