EU se připravuje na chladné měsíce balíčkem Šetřete plynem pro bezpečnou zimu

Evropská unie se snaží připravit na obávané zimní měsíce. Vzhledem k neutichající válce na Ukrajině se chce svými politikami zabezpečit proti případnému přerušení dodávek ruského plynu. To je cílem nového balíčku s názvem Šetřete plynem pro bezpečnou zimu (Save Gas for a Safe Winter).

„Evropská unie čelí riziku dalšího omezení dodávek plynu z Ruska, protože Kreml využívá vývoz plynu jako zbraň, přičemž téměř polovina našich členských států již byla postižena sníženými dodávkami,“ píše Evropská komise ve svém tiskovém vyjádření.

Přijetím tohoto balíčku chce EU snížit riziko i náklady pro Evropu v případě dalšího nebo úplného zastavení dodávek a posílit evropskou energetickou odolnost. O dodávkách plynu momentálně jedná Evropská komise s Nigérií, zároveň už dojednala memoranda s Izraelem, Egyptem, Ázerbájdžánem a Norskem.

Evropská komise v rámci tohoto legislativního nástroje navrhuje snížit spotřebu plynu v Evropě o 15 %. Tento balíček na úsporu plynu by měli přijmout všechny domácnosti, orgány veřejné správy, soukromý sektor i dodavatelé energie.

Poptávku po energii by měla EU podle současných plánů snížit mezi 1. srpnem 2022 a 31. březnem 2023, přičemž členské státy by měly do konce září aktualizovat své národní nouzové plány, aby ukázaly, jak hodlají splnit cíl snížení. Také by měly každé dva měsíce podávat zprávy o pokroku.

Aby EU pomohla členským státům dosáhnout potřebného snížení, přijala Evropská komise opatření, zásady a kritéria pro koordinované snížení poptávky, která má zemím EU pomoci při vytváření národní strategie.

Tato opatření se mimo jiné zaměřují na náhradu plynu alternativními palivy a na celkovou úsporu energie. Komise naléhavě vyzývá všechny členské státy, aby zahájily kampaně na zvýšení povědomí veřejnosti na podporu snížení vytápění a chlazení ve velkém měřítku.

Jako příklad by mohly členské země nařídit cílené snížení vytápění a chlazení v budovách veřejných orgánů. Veřejné budovy by tak vytápěly na 19 stupňů. I v rámci domácností se hovoří o snížení o jeden stupeň Celsia. 

Komise v rámci balíčku s názvem Šetřete plynem pro bezpečnou zimu plánuje také urychlit diverzifikaci dodávek plynu. Toho chce docílit i společnými nákupy plynu, který by měly zvýšit šanci EU na získání alternativních dodávek plynu.

I přes snížení poptávky cílí EU na zabezpečení dodávek energie pro domácnosti, nemocnice a další klíčová odvětví. Zároveň chce také udržet konkurenceschopnost EU, to znamená že i soukromý sektor by měl mít dostatek energie pro výkon své činnosti a růst.

Autorka: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Zdroj: Euroskop.cz, Pixabay.com

Sdílet tento příspěvek