Unijní návrh snížení spotřeby plynu počítá se snížením vytápění o jeden stupeň

Návrh nařízení o koordinovaném evropském snížení spotřeby plynu v rámci balíčku opatření, který připravila Evropská komise, počítá se snížením teploty ve veřejných budovách na 19 stupňů Celsia a v domácnostech se snížením o jeden stupeň Celsia. Cílem tohoto balíčku je příprava zemí Evropské unie na nadcházející zimu pro případ přerušení dodávek ruského plynu. Na návrhu se včera shodli evropští ministři pro energetiku v Bruselu. Jejich mimořádné jednání svolal český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a jeho úřad o výsledcích informoval v tiskové zprávě. Česko v tomto pololetí předsedá Evropské unii.

Navržená opatření mají zajistit dostatek plynu pro chráněné zákazníky, koordinovat snižování spotřeby plynu v domácnostech, veřejných budovách, energetice a v průmyslu. Obsahuje výčet preventivních opatření a věnuje se mimo jiné i společné poptávce členských států, úsporám skrze snižování spotřeby v sektorech vytápění a chlazení, ale řeší i podporu využívání alternativních zdrojů energie, například uhlí, biomasy, nafty nebo jaderné energie v průmyslu a v energetice.

Save gas for safe winter

Cílem balíčku je před nadcházející zimou s ohledem na možné přerušení ruských dodávek zajistit dostatek plynu pro celou EU. Evropská komise o dalších dodávkách zemního plynu jedná s Nigérií a již dojednala memoranda s Izraelem, Egyptem, Ázerbájdžánem nebo s Norskem. Druhou částí tohoto balíčku jsou vodítka zahrnující paletu opatření, která mohou členské státy přijmout s cílem snížit spotřebu plynu.

„Členské státy na dnešní mimořádné Radě EU pro energetiku ukázaly, že si v případě potřeby dokáží pomoci. Odsouhlasili jsme dohodu o solidaritě a jednotě, která napříč evropským kontinentem pomůže zajistit dostatečné dodávky plynu pro nadcházející zimu. Balíček nese název Save Gas for a Safe Winter, tedy Šetřete plynem pro bezpečnou zimu, a to je podstatou dnes přijaté dohody,“ řekl ministr Síkela.

Členské země se zavázaly snížit v období od začátku srpna do konce března spotřebu plynu o 15 procent proti průměru z posledních pěti let. Pokud Evropská komise či pět členských zemí dospějí k závěru, že nastal čas na vyhlášení plynové nouze, může Brusel návrh předložit členským státům. V případě, že se pro vysloví nejméně 15 z 27 zemí, stanou se úspory povinnými.

Dosažitelnost úspory v ČR

Podle analytika české poradenské společnosti ENA zaměřené na energetiku Jiřího Gavora je návrh užitečným opatřením pro současné krizové období. „Statistika za první pololetí 2022 dokazuje, že úspora 15 procent je v ČR dosažitelná už pod ekonomickým tlakem vysokých cen plynu. Stimulační opatření k úsporám pak mohou přidat další procenta snížení spotřeby navíc. Nicméně hovořit už nyní o zajištěném dostatku plynu pro průměrnou zimu považuji spíše za povzbuzující politickou proklamaci. Která se naplní pouze tehdy, když my naplníme zásobníky nejlépe na plnou kapacitu a Gazprom nám bude posílat aspoň ty přiškrcené dodávky. Což je podle mého názoru ten nejpravděpodobnější scénář,“ uvedl Gavor.

Česko snížilo spotřebu plynu o zhruba 15 procent oproti minulým letům i bez apelu EU také podle analytika společnosti Natland Petra Bartoně, a to čistě kvůli vysoké ceně. „Ale další letní šetření je obtížné. Domácnosti teď snižovat moc nemohou, protože netopí, omezovat uměle průmysl by bylo příliš drahé pro všeobecné blaho. A v elektrárenství se plyn v Česku téměř nepoužívá. Na rozdíl od Západu. Tam by skutečně již letní omezení pálení plynu pomohlo zajistit dostatek zimního zemního plynu v EU. Plyn tam teď velkou měrou pálí jako náhradu za odpojené německé, a nyní zejména francouzské jaderné elektrárny,“ uvedl Bartoň.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek