Bulhaři půjdou k předčasným volbám, strany se nedohodly na nové vládní koalici

Bulhaři půjdou na podzim k dalším předčasným parlamentním volbám. Po červnovém pádu vlády premiéra Kirila Petkova selhal i třetí pokus o vytvoření nové vládní koalice. Informovala o tom dnes agentura DPA.

Předseda parlamentního klubu Bulharské socialistické strany (BSP) Georgi Svilenski dnes oznámil, že jeho strana nepřijme pověření prezidenta Rumena Radeva k vytvoření nového vládního kabinetu. Stalo se tak poté, co se pro novou vládu stranickým vyjednavačům nepodařilo zajistit dostatečný počet hlasů v Národním shromáždění.

Vytvořením vlády pověřil Radev vládní socialisty před deseti dny. Předchozí dva pokusy o zformování kabinetu rovněž selhaly, podle ústavy proto nyní prezident musí rozpustit parlament a vypsat předčasné volby. Ty se budou konat nejspíše v říjnu. Jednalo by se o čtvrté parlamentní volby v nejchudší zemi Evropské unie od dubna 2021.

Petkovova čtyřčlenná koalice vládla od prosince loňského roku. Po odchodu jedné z koaliční stran, populistického uskupení Je takový národ (ITN), v červnu přišla o důvěru parlamentu.

Strana proevropského centristy Petkova Pokračujeme ve změně (PP) vyhlásila „nulovou toleranci“ korupci a slíbila provést dalekosáhlé reformy. Důvodem pádu vlády byly neshody ohledně protikorupčních opatření, řešení tíživé finanční situace země, ale také postoje ke stažení bulharského veta vůči přístupovým rozhovorům Severní Makedonie s EU.

Petkov bude stát v čele kabinetu do chvíle, než prezident Radev vyhlásí předčasné volby a jmenuje úřednického premiéra.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek