Boj s inflací si možná vyžádá mírnou recesi ekonomiky

Evropská centrální banka bude v rámci boje proti inflaci možná nucena strpět mírnou recesi ekonomiky eurozóny. V rozhovoru s rakouskou televizní a rozhlasovou společností ORF to řekl guvernér rakouské centrální banky Robert Holzmann, který je zároveň i členem Rady guvernérů Evropské centrální banky. Vyjádřil ale naději, že se takovému vývoji podaří vyhnout.

Evropská centrální banka minulý týden v reakci na rostoucí inflaci poprvé od roku 2011 zvýšila základní úrokové sazby, a to výrazněji, než původně avizovala. Její základní úrok stoupl na 0,50 procenta z rekordního minima nula procent, na kterém se držel od roku 2016. Evropská centrální banka rovněž signalizovala, že bude úrokové sazby dál zvyšovat.

Holzmann upozornil, že rozsah zpřísnění měnové politiky na příštím zasedání Evropské centrální banky, které se uskuteční v září, bude záviset na vývoji ekonomické situace. Ten podle něj určí, zda Evropská centrální banka úroky zvýší ve stejném rozsahu, výrazněji, či méně výrazně než minulý týden.

Evropský statistický úřad Eurostat minulý týden oznámil, že míra inflace v eurozóně se v červnu vyšplhala na rekordních 8,6 procenta, zatímco v květnu činila 8,1 procenta. Inflaci už delší dobu zvyšuje růst cen energií a potravin, tempo zdražování nabralo na intenzitě i v důsledku války na Ukrajině. Inflace v eurozóně se tak nyní pohybuje vysoko nad dvouprocentním cílem Evropské centrální banky.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek