V Kongresovém centru Praha budou dnes jednat evropští ministři o výzkumu

V Kongresovém centru Praha se dnes uskuteční další ze série neformálních setkání ministrů ze států Evropské unie a přidružených zemí, tentokrát se zaměřením na výzkum. Debatovat se bude hlavně o spolupráci při financování výzkumu a pomoci vědcům z Ukrajiny napadené Ruskem. Akce je součástí českého předsednictví v Radě Evropské unie, jednání bude řídit ministr školství Vladimír Balaš.

Po skončení jednání Balaš představí novinářům závěry diskuze společně s eurokomisařkou pro výzkum Marijou Gabrielovou. Setkání ministři zahájili ve čtvrtek slavnostní večeří v Lobkowiczkém paláci na Pražském hradě.

Ke spolupráci ve financování výzkumu by za českého předsednictví měla vzniknout takzvaná Pražská deklarace. Její příprava začala v červnu. Kromě ní by Rada EU měla do konce roku schválit i závěry ze zvláštní zprávy Evropského účetního dvora, který hodnotil spolupráci ve výzkumu do roku 2020.

Posilování spolupráce ve financování výzkumu v Evropě je jednou z priorit českého předsednictví v Radě EU. Vedle toho jmenoval Balaš v první polovině července v Evropském parlamentu integraci systému výzkumné infrastruktury EU a přijetí nové evropské inovační agendy. Důraz by se přitom podle něj měl klást na mezioborový přístup k řešení společenských a ekonomických problémů nebo na životní prostředí.

Co se týče inovací, je podle české vlády potřeba zjednodušit evropské regulace a přístup start-upů a malých a středních podniků ke kapitálu, který jim umožní další rozvoj. Za důležité označil Balaš rovněž snižování rozdílů ve výkonnosti výzkumu v jednotlivých státech EU.

Česko převzalo předsednictví v Radě EU od Francie 1. července a v čele bloku bude půl roku. V uplynulých dnech se v Praze konalo několik ministerských jednání, například ministrů vnitra a spravedlnosti, životního prostředí či hospodářství. Na neformální setkání v Praze později navazuje formální zasedání Rady ministrů EU v Bruselu.

Zdroj: čtk, Euroskop

Sdílet tento příspěvek