EU ohlásila nové právní kroky proti Británii kvůli neplnění brexitové dohody

Evropská komise dnes zahájila další čtyři řízení proti britské vládě s cílem vynutit si dodržování části dohody o brexitu týkající se uspořádání v Severním Irsku. Nové právní kroky oznámila unijní exekutiva poté, co v britském parlamentu pokročilo schvalování návrhu zákona, kterým by Británie tzv. severoirský protokol jednostranně změnila. První řízení v této souvislosti EK zahájila už loni, v červnu pak spustila další dvě.

„Dnešní dopisy požadují, aby Spojené království učinilo svižné nápravné kroky pro zajištění souladu s podmínkami protokolu. Spojené království má dva měsíce na to odpovědět na tyto dopisy,“ uvádí komise v prohlášení na svém webu. Dodává, že pokud Londýn nepřijme požadovaná opatření a neodpoví na stanovisko zaslané v polovině června, zváží Komise zahájení procesu u Soudního dvoru Evropské unie.

Napětí mezi dvěma stranami tak dál eskaluje asi dva a půl roku poté, co Británie formálně opustila EU. Učinila tak na základě „rozvodové dohody“, která ošetřuje i klíčovou výzvu v podobě zachování volného režimu na hranici Severního Irska s Irskou republikou, z níž se v důsledku brexitu stala hranice EU. Nakonec se Londýn a Brusel dohodly, že na uvedenou část Spojeného království se budou nadále vztahovat pravidla jednotného unijního trhu, zatímco kontroly zboží budou probíhat při jeho cestě mezi regionem a zbytkem Británie.

Britská vláda ale ustanovení nikdy plně nepřevedla do praxe. V nově adresovaných stížnostech jí Komise vyčítá nedodržování „celních požadavků, požadavků ohledně dozoru a kontrol rizika při přesunu zboží ze Severního Irska do Velké Británie“. Tyto nedostatky údajně významně zvyšují riziko pašování zboží z EU skrze britský region.

Evropská komise dále uvádí, že Británie ve stanoveném termínu nepotvrdila osvojení nové unijní směrnice o spotřební dani, která má v EU a také v Severním Irsku začít platit příští rok v únoru. Zbylé dva body se rovněž týkají převádění unijní legislativy do domácího práva. „Cílem těchto řízení je zajistit dodržování protokolu v několika klíčových oblastech,“ uvádí unijní exekutiva.

Britská vláda se mezitím od severoirského protokolu dál odklání a aktuálně prosazuje jeho úpravu bez souhlasu EU. Návrh, který by tyto změny uzákonil, tento týden prošel dolní komorou britského parlamentu a nyní jej přebírá Sněmovna lordů, od níž se očekává řada pozměňovacích návrhů.

Vláda premiéra Borise Johnsona proces spustila po měsících neúspěšných vyjednávání, při kterých komise odmítala zásahy do složitě dojednaného protokolu a místo toho prosazovala spolupráci skrze existující rámec. Ten nyní Britové označují za překážku pro politickou stabilitu v Severním Irsku, jakkoli to byl sám Johnson, kdo v roce 2019 na tento kompromis přistoupil.

„Tato legislativa napraví problémy, které protokol vytvořil, a zajistí volný pohyb zboží v rámci Spojeného království,“ řekla v červnu britská ministryně zahraničí Liz Trussová, když kontroverzní návrh zákona představovala v Dolní sněmovně. Trussová nyní bojuje s někdejším ministrem financí Rishim Sunakem o pozici lídra Konzervativní strany a má velkou šanci na to nahradit Johnsona v premiérské funkci.

Ještě před nástupem nového předsedy vlády vyprší dvouměsíční lhůta, v níž má Londýn odpovědět na červnové stanovisko komise. Jeho vydáním Komise posunula do nové fáze řízení, které zahájila loni v březnu. V dnešním prohlášení neinformovala o vývoji této větve sporů nebo dalších dvou řízení zahájených minulý měsíc.

Zdroj: čtk, Euroskop

Sdílet tento příspěvek