Italský premiér Mario Draghi podal demisi, EU přišla o zkušeného leadera

Mario Draghi odstoupil z funkce italského premiéra po týdnech napětí uvnitř rozpolcené italské koalice. Podle deníku Politico Europe může tato situace uvrhnout Itálii do nepokojů a oslabit vlivnou pozici země v Evropě v této kritické době. Podle očekávání by měl ve funkci „správce“ zůstat až do podzimních předčasných voleb.

 Zprávu o odstoupení Draghiho zveřejnila dnes Kancelář italského prezidenta Sergia Mattarella po schůzce mužů v prezidentském paláci. Draghi se takto rozhodl poté, co se mu nepodařilo získat podporu koaličních partnerů v parlamentním hlasování o důvěře.

Černá stránka pro Itálii

Zprávu o svém odstoupení z premiérské funkce oznámil Draghi také dnes ráno v Poslanecké sněmovně. Setkal se s dlouhým potleskem, někteří v sále vstali. Na to Draghi reagoval slovy, „děkuji, dokonce i centrální bankéři mají srdce.“ Před premiérským postem zastával funkci prezidenta Evropské centrální banky.

Už několik týdnů vrcholí napětí uvnitř italské vládní koalice. Minulý týden premiér přišel o podporu populistického Hnutí 5 hvězd a tuto středu ztratil podporu pravicových stran Forza Italia Silvia Berlusconiho a Liga Mattea Salviniho ve své alianci.

Italský ministr zahraničí na svém twitteru napsal, že tato krize je „černou stránkou“ pro Itálii. „Tváří v tvář nouzi odpověděla, že neví, jak převzít odpovědnost za vládnutí. Hráli jsme si s budoucností Italů. Důsledky této tragické volby se otisknou do historie.“

Pozice v EU

Mimořádné volby by se měly uskutečnit v září nebo v říjnu a podle deníku Politico by je mohly vyhrát pravicové strany, které by převzaly moc jako součást koalice s národně-konzervativní opozicí Bratři Itálie. Nicméně je možné, že se bude nová vláda v Itálii tvořit i několik měsíců poté, co budou výsledky voleb známy.

Favoritkou na post premiérky je Giorgia Meloniová, předsedkyně strany Bratři Itálie, která mimořádné volby uvítala. „Budeme bojovat, abychom italskému lidu vrátili to, co mají občané všech demokracií: svobodu si zvolit, kdo je bude zastupovat“, napsala na twitter.

Tato situace také ovlivní pozici Itálie v Evropské unii. Draghi má v EU vybudovanou pověst schopného leadera a jeho zkušenosti by byly pro vedení společenství výhodou. EU právě zažívá těžké období spojené s válkou na Ukrajině a ekonomickou recesí.

Zdroj: Euroskop.cz, Fotobanka ČTK

Sdílet tento příspěvek