ECB zřejmě přikročí k prvnímu zvýšení úrokových sazeb za více než deset let

Evropská centrální banka (ECB) dnes velmi pravděpodobně přikročí k prvnímu zvýšení svých základních úrokových sazeb od roku 2011. Ke zpřísňování měnové politiky banku tlačí zejména rostoucí inflace v eurozóně. ECB už dříve signalizovala, že úroky zvýší o čtvrt procentního bodu. Zdroje agentury Reuters nicméně tento týden uvedly, že představitelé centrální banky zvažují i zvýšení o půl procentního bodu.

Základní úroková sazba ECB je navzdory vysoké inflaci stále na rekordním minimu nula procent. Evropský statistický úřad Eurostat tento týden oznámil, že míra inflace v eurozóně se v červnu vyšplhala na rekordních 8,6 procenta, zatímco v květnu činila 8,1 procenta. Inflaci už delší dobu zvyšuje růst cen energií a potravin, tempo zdražování nabralo na intenzitě i v důsledku války na Ukrajině.

Americká centrální banka (Fed) v letošním roce ve snaze mírnit inflaci zvýšila úrokové sazby už třikrát, celkem o 1,5 procentního bodu. Její základní úroková sazba se tak nyní nachází v pásmu 1,50 až 1,75 procenta. Předpokládá se, že Fed příští týden přikročí k jejímu dalšímu zvýšení.

Bankovní rada České národní banky (ČNB) minulý měsíc zvýšila základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu na sedm procent. Tak vysoko byla její základní sazba naposledy v roce 1999. ČNB kvůli rostoucí inflaci zahájila zvyšování úroků již loni v červnu.

Zdroj: čtk, Euroskop

Sdílet tento příspěvek