Ministři hospodářství zemí EU budou dnes jednat v pražském Kongresovém centru

Hlavním jednacím dnem dnes v Praze pokračuje dvoudenní neformální setkání evropských ministrů hospodářství v rámci českého předsednictví v Radě Evropské unie. V pražském Kongresovém centru budou ministři probírat zvyšování přidané hodnoty, inovativnost a konkurenceschopnost unijních států v souvislosti s proměnami evropského hospodářství mimo jiné v důsledku rusko-ukrajinského konfliktu.

Sekání ministři zahájili v úterý galavečeří v Národním muzeu.

Ministři by se při probírání jednotlivých témat měli zaměřit na regiony, které ve zvyšování přidané hodnoty, inovacích nebo konkurenceschopnosti zatím zaostávají. Jedná se především o oblasti na venkově nebo periferiích.

Na část dnešního jednání se ministři rozdělí do tří seminářů, na každém navíc vystoupí řečník z řad podnikatelů nebo akademické sféry. Jeden ze seminářů se bude věnovat vnitřnímu trhu a příležitostem pro regiony. Debaty se účastní Martin Vohánka, ředitel společnost Eurowag dodávající vážící a dávkovací techniku. Druhý seminář se zaměří na digitalizaci a dekarbonizaci dosud zaostávajících regionů, na němž promluví Michal Kořan z Global Arena of Research Institute. Tématem třetího semináře bude odolnost vnitřního trhu ve spojitosti s válkou na Ukrajině, kde vystoupí předseda Ukrajinsko-české obchodní komory Petr Krogman.

Evropská unie si v takzvané Zelené dohodě pro Evropu stanovila povinnost přeměnit svou ekonomiku do udržitelnějšího stavu. Jednotlivé členské země tak zahájily kroky k dekarbonizaci, digitalizaci či budování odolnosti. S tím souvisí snaha snížit strategické závislosti Evropy. Změny považuje EU za příležitost pro zaostávající regiony k přilákání průmyslových výrob s vyšší přidanou hodnotou.

Jednou z priorit české vlády pro její předsednictví v Radě EU je strategická odolnost evropské ekonomiky.

Zdroj: čtk, Euroskop

Sdílet tento příspěvek