Evropská komise představí strategii, jak má EU čelit nedostatku ruského plynu

Evropská komise dnes představí sadu doporučení a možných společných kroků, jimiž by země Evropské unie měly čelit očekávanému nedostatku ruského plynu. Komise očekává, že Moskva plně neobnoví přerušené dodávky plynovodem Nord Stream 1 a že se evropský blok bude muset před zimní sezonou vyrovnat s omezováním spotřeby. Unijní exekutiva dlouhodobě prosazuje zejména společné nákupy z jiných zdrojů a úspory energie.

Podle informací zveřejněných v médiích by v rámci dnešního plánu měla komise vyzvat členské státy, aby zavedly finanční pobídky pro firmy, které sníží spotřebu plynu. Země by v rámci úsporné strategie také mohly omezit vytápění obchodů či kanceláří, pokud by čelily výraznému nedostatku plynu.

Zdroje agentury Bloomberg uvedly, že EU hodlá navrhnout dobrovolné snížení spotřeby plynu členskými státy o 15 procent od příštího měsíce. Pokud by se situace zhoršila a dobrovolné omezení spotřeby by bylo nedostatečné, přišla by podle zdrojů na řadu povinná opatření.

O dnešním plánu by příští týden měli diskutovat unijní ministři energetiky. Český ministr průmyslu Jozef Síkela, který jejich jednání za předsednickou zemi povede, by chtěl získat jasnou představu o tom, jak státy vyřeší otázku solidarity v případě výrazného nedostatku plynu.

Zdroj: čtk, Euroskop

Sdílet tento příspěvek