Rozhovor s generálním ředitelem Českých center Ondřejem Černým

Ve dnech 23. – 24. 6. 2022 proběhlo v Mnichově pravidelné zasedání  sdružení evropských národních kulturních institutů EUNIC, na kterém se sešli ředitelé jeho jednotlivých členských organizací spolu s týmem EUNIC Office sídlícím v Bruselu. Důležitým bodem jednání bylo zvolení nového vedení (EUNIC Board), které plní funkci výkonného orgánu a je voleno na dobu dvou let. V nově zvoleném šestičlenném vedení zasedne také generální ředitel Českých center Ondřej Černý, s kterým vám přinášíme rozhovor.

EUNIC je evropskou sítí národních kulturních institutů s 38 členy ze všech členských států EU a přidružených zemí. Jaká je role sdružení EUNIC?

Členové EUNIC pracují v oblasti kultury, umění, jazyků, vzdělávání, vědy, společnosti, mezikulturního dialogu a rozvoje.  Na místní úrovni se členové EUNIC spojují aktuálně ve 136 klastrech ve více než 100 zemích světa za účelem spolupráce na společných kulturních projektech, a také celkově za účelem podpory kultury ve vnitřních a vnějších vztazích EU.

Jak probíhalo EUNIC General Assemly, které proběhlo v červnu v Mnichově a zvolilo nový EUNIC Board?

Jedná se o pravidelné setkání ředitelů jednotlivých členských organizací EUNIC spolu s týmem EUNIC Office, což je řekněme ‚ústředí‘ této sítě se sídlem v Bruselu. Volba nové sestavy byla jen jedním z bodů, hovořilo se například o koordinaci aktivit na podporu ukrajinské kulturní scény či plánovaný společný projekt  EUNIC Global na téma udržitelného rozvoje.

Na pořadu dne byl však také rozvoj interního finančního nástroje Cluster Fund, díky kterému jsou každoročně podpořeny desítky evropských kulturních projektů na úrovni clusterů. Prozradíte více?

Cluster Fund můžeme chápat jako balík peněz, který se každoročně poskládá z dobrovolných příspěvků jednotlivých členů EUNIC a ze kterého je možné čerpat finanční podporu pro projekty clusterů, samozřejmě v souladu s jasně danými podmínkami. Letos tento finanční nástroj slaví 10. výročí od svého vzniku, což bereme jako vhodnou příležitost ohlédnout se zpět, zhodnotit uplynulé období a přijít s novými impulsy. Jednáme například o navýšení finanční podpory pro projekty navrhované clustery z 15.000 EUR na 25.000 EUR nebo o snížení procentuální hranice pro kofinancování ze strany clusteru. Vše s cílem podpořit kulturní spolupráci a umožnit zapojení i clusterům s menšími zdroji.

Kde vlastně v mozaice EUNIC platformy stojí váš kulturní institut?

 Česká centra jsou pevně zakotvená v mezinárodní síti evropských kulturních institutů EUNIC již od roku 2006  a spolu s ostatními kulturními instituty se v rámci této sítě podílejí na vytvoření kooperujícího a inspirativního prostředí. Členství v EUNIC přináší České republice nejen posílení prestiže v oblasti kulturní diplomacie, ale především cenné sdílení zkušeností. O setrvale rostoucím významu EUNIC svědčí i stále se rozrůstající počet členů, který se během roku 2021 zvýšil již na 38.

Pojďme na okamžik k dalšímu z aktuálních témat: Jsme v prvním měsíci předsednictví v Radě EU. Jak se na tuto událost připravila Česká centra?

Skutečně, je to událost, která zásadním způsobem předurčila naše programové plány. Na přípravě deseti síťových projektů jsme pracovali od počátku roku 2021. Jejich témata vyvstala z mnoha diskuzí, východiskem pro ně byly priority Evropské komise pro toto období, priority české zahraniční politiky a v neposlední řadě Strategie Českých center pro období 2020 – 2023.  Přetavili jsme je do jedinečného programového portfolia, které v době našeho předsednictví Rady EU doslova prostoupí celou síť českých center. Přípravě jsme věnovali všichni maximální úsilí – přejme si, aby vlastní realizace „předsednických“ projektů byla co nejúspěšnější.   A to nejen těch deseti síťových, ale všech projektů, které pro toto období připravují naši ředitelé ve svých teritoriích. A to včetně specifické –a velmi bohaté – kulturní prezentace v samotném Bruselu.

V současné době se o Českých centrech hovoří také v souvislosti s Vizemi pro Evropu

Ano, jedná se o řekněme sjednocující motto celé naší programové škály. Jak jsem již řekl, připravili jsme 10 síťových projektů, které tvoří hlavní linii nadcházející kulturní sezóny, které sjednocuje právě toto spojení. Celý program vznikl za podpory Ministerstva zahraničních věcí ČR a k realizaci se spolu s českými centry v zahraničí připojují také zastupitelské úřady ČR a v neposlední řadě – partneři.

Děkujeme za rozhovor.

Ptala se: Petra Jungwirthová  

Sdílet tento příspěvek