V Praze pod českým vedením proběhla Evropská konference mládeže

V Praze se ve dnech 11. – 13. července v rámci Evropské konference mládeže sešlo více než 300 delegátů, aby společně prodiskutovali své nápady, názory a připomínky k aktuálním výzvám a cílům.

„Všichni se snažíme tento svět dělat lepším místem pro nás i pro další generace a dovolte mi Vás ujistit, že vaše názory i nápady se počítají a Vaše tvrdá práce a odhodlání nepřijdou vniveč. Je to pro nás čest, že tato konference probíhá právě v Praze a upřímně doufám, že si následující dva dny debat a spolupráce užijete,“ přivítal delegáty na úvod český ministr školství Vladimír Balaš.

Evropská konference mládeže již více než dekádu propojuje mladé lidi s tvůrci politiky v podobě neformálních setkání, která se věnují konkrétním aktuálním tématům. V rámci EU dialogu s mládeží je Evropská konference mládeže největší mezinárodní akcí, kde se setkávají mladí lidé, politici a další lidé s rozhodovací pravomocí. 

Společně za udržitelnou a zelenou Evropu

Konference probíhá v cyklech vždy pod režií Tria předsedajícího Radě EU (aktuálně Franci – ČR – Švédsko). Tematická priorita, kterou současné Trio zvolilo, je: „Společně za udržitelnou a zelenou Evropu“.

Každý členský stát vysílá na konferenci pět delegátů. Tři z nich představují mladí delegáti, kteří sdílejí své názory, nápady a zkušenosti. Další dva delegáti jsou zástupci z ministerstev, kteří se spolu s mladými delegáty účastní práce v pracovních skupinách. Práce ve skupinách však není jedinou náplní konference. Součástí jsou také panelové diskuse a projevy, do kterých byli letos pozváni například český ministr školství Vladimír Balaš či jeho náměstek Václav Velčovský.

Červencová pražská konference navázala na lednovou konferenci vedenou pod francouzským předsednictvím, ve které si delegáti vymezili pět hlavních okruhů, které v oblasti udržitelnosti vnímají jako zásadní. Pražská konference pracovala s výsledky té francouzské a v rámci podtémat si každý členský stát připravil příklady dobré praxe každé ze zemí. Tyto příklady z praxe byly hlavním bodem diskuse na proběhlé konferenci.

Za Česko se do výběru dostal projekt Fakta o klimatu, projekt Rozhoduj o Evropě: Staň se na den tvůrcem evropské politiky, organizace Youth, speak up!, Národní síť místních akčních skupin a její platforma venkovská mládež a projekt Rekola. Výsledky z pražské konference budou předány švédskému předsednictví, pod jehož vedením bude celý cyklus završen.

Výsledky konference a jejich využití

Z každé konference pravidelně vznikají závěrečné zprávy shrnující její průběh i hlavní motivy debat a výstupy účastníků. Výsledky budou posléze využity při zpracování závěrů Rady EU předkládaných českým předsednictvím. Delegáti se tak stanou nedílnou součástí výstupu českého půlroku v Radě. Na konferenci, kromě zapojení samotné Rady, naváže série akcí pro mládež podporující zapojení mladých lidí do dění v Evropské unii.

Například z již zveřejněné závěrečné zprávy z konference, která proběhla pod francouzským předsednictvím v lednu ve Štrasburku, mimo jiné vyplývá shoda delegátů na tom, že „názory mladých lidí jsou často opomíjeny, přestože vyjadřují své myšlenky a obavy, které by měly zajímat tvůrce politik“. Dále zpráva dochází k závěru, že lze pozorovat rostoucí zájem mladých lidí o účast v rozhodovacím procesu, a to zejména v oblasti životního prostředí.

Autor: Barbora Novotná

Zdroj ilustrační foto: Evropská komise

Sdílet tento příspěvek