Ministři pro záležitosti EU v Praze proberou Ukrajinu či odolnost institucí

Ukrajina, odolnost demokratických institucí a závěry Konference o budoucnosti Evropy budou tématy dnešního jednání ministrů pro evropské záležitosti členských států EU v Praze. Neformálního zasedání Rady pro obecné záležitosti (GAC) se zúčastní také ukrajinská vicepremiérka pro evropskou a euroatlantickou integraci Olha Stefanišynová a místopředsedové Evropské komise (EK) Věra Jourová, Maroš Šefčovič a Dubravka Šuicaová.

Český ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN) na začátku jednání za účasti Stefanišynové, s níž jednal už ve čtvrtek, představí priority nedávno započatého předsednictví v Radě EU. Jsou jimi zvládnutí uprchlické krize a poválečná obnova Ukrajiny, energetická bezpečnost, posílení obranných kapacit a kybernetická bezpečnost, strategická odolnost evropské ekonomiky a odolnost demokratických institucí.

Právě posledním zmíněným tématem se budou ministři konkrétně zabývat v druhém bloku zasedání za přítomnosti Jourové, s níž po poledni Bek vystoupí na tiskové konferenci. Tématem pracovního oběda ministrů pak bude celounijní debata veřejnosti známá jako Konference o budoucnosti Evropy. Závěrečná zpráva konference obsahuje 49 návrhů a přes 300 opatření, kterými by se návrhy měly uskutečnit.

Česko převzalo předsednictví v Radě EU od Francie 1. července a v čele společenství bude půl roku. Série ministerských jednání v pondělí začala dvoudenním neformálním zasedáním ministrů vnitra a spravedlnosti, ve středu a čtvrtek jednali ministři životního prostředí.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek