Euro kleslo pod paritu s dolarem, přispívají k tomu obavy z energetické krize

Euro včera znovu kleslo pod paritu s americkým dolarem, na dvacetileté minimum. Obavy z energetické krize a politická krize v Itálii snížily poptávku po jednotné evropské měně. Americký dolar posiluje díky očekávání, že americká centrální banka (Fed) bude agresivně zvyšovat úrokové sazby.

Kolem 17:50 SELČ euro k dolaru klesalo o 0,2 procenta na 1,0039 USD. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, si ve stejnou dobu připisoval 0,6 procenta na 108,64 bodu. Dolar k japonskému jenu rostl o jedno procento na 138,78 JPY. Euro k jenu stoupalo o 0,8 procenta na 139,33 JPY.

Dříve během seance euro k dolaru kleslo na 0,99520 USD, nejníže od prosince 2002. Dolarový index se vyšplhal až na 109,29 bodu, tedy nejvýše od září 2002.

Evropská komise (EK) včera ve své letní prognóze snížila odhad růstu ekonomiky EU na 1,5 procenta místo 2,3 procenta, jak očekávala v květnové předpovědi. Změnu přičítá hlavně dopadům ruské invaze na Ukrajinu.

S ohledem na setrvávající geopolitické nejistoty, tlaky v Evropě kvůli situaci v oblasti dodávek energií a očekávání, že Fed bude zvyšovat ve Spojených státech úrokové sazby, je zřejmé, že v širším měřítku je na trzích v tuto chvíli preferován dolar, konstatoval analytik Shaun Osborne ze společnosti Scotiabank.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek