Zdravotní agentury EU vydaly nová doporučení ohledně očkování proti covidu-19

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) vydaly nová doporučení ohledně očkování proti covidu-19. Kvůli zvýšené nákaze radí zejména osobám starším 60 let a rizikovým skupinám zvážit čtvrtou dávku vakcíny.

„Vzhledem k tomu, že s příchodem letního období opět přibývá nakažených případů a hospitalizací, vyzývám všechny, aby se co nejrychleji nechali znovu očkovat. Není čas ztrácet čas,“ řekla evropská komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakides.

Druhý booster

Instituce zveřejnily doporučení na základě nové vlny nakažených se zvyšujícím se počtem hospitalizací na jednotkách intenzivní péče. Druhá posilovací dávka by tak měla udržet vážné případy na nízkých číslech. Vakcíny dostupné v EU jsou totiž vysoce účinné při snižování počtu hospitalizací.

Tzv. druhý booster mají zdravotníci podávat alespoň čtyři měsíce po předchozím očkováním, přičemž zaměřit by se měli na lidi, kteří dostali posilovací dávku před více než 6 měsíci. Co se týče osob mladších 60 let, v současné době neexistují žádné jasné důkazy na podporu podání druhé posilovací dávky.

Upravené vakcíny na podzim

Podle obou agentur nejsou lidé v této věkové skupině vystaveni vyššímu riziku závažného onemocnění. Zatím se ECDC a EMA nepřiklání ani k poskytnutí druhé posilovací dávky zdravotnickým pracovníkům nebo těm, kteří pracují v domovech pro dlouhodobě nemocné.

K tomu by mohlo dojít až během podzimní a zimní sezóny, kdy mají být dostupné vakcíny již přizpůsobeny nejnovějším mutacím. „Pracujeme na možném schválení upravených vakcín v září,“ řekl výkonný ředitel EMA Emer Cooke.

Zdroj: Euroskop.cz, ECDC & EMA, Pixabay.com

Sdílet tento příspěvek