V Brně začíná konference k moderní léčbě rakoviny, hostí stovku expertů z EU

V Brně začíná odborná konference k moderní léčbě rakoviny, která je součástí programu českého předsednictví v Radě EU. Vystoupí na ní stovka expertů ze zemí EU. Cílem je vytvoření dokumentu, který podrobněji rozpracuje Evropský plán boje s rakovinou. Na začátku září ho pak projednají na setkání v Praze ministři zdravotnictví unijních zemí.

„Konference se zaměřuje na následující propojené evropské iniciativy, jako je komplexní onkologická infrastruktura, budoucnost onkologických registrů a evropského zdravotního datového prostoru a zlepšení včasné detekce rakoviny a screeningových programů v EU,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví, které konferenci pořádá.

Mezi hosty jsou zástupci národních onkologických a statistických organizací a zástupci Evropské komise, Světové zdravotnické organizace (WHO) a zástupci organizací zastupujících onkologické pacienty.

Rakovina bude podle odhadů v roce 2040 nejčastější příčinou úmrtí v EU, v současnosti to jsou nemoci srdce a cév. Evropský plán se kromě léčby samotné soustředí i na prevenci, včasnou diagnostiku a kvalitu života léčených pacientů.

Unie se chce soustředit také na společný sběr a hodnocení dat a screeningové programy, tedy pravidelná vyšetření zdravých osob z rizikových skupin, která mají rakovinu včas odhalit. V září by Česko chtělo předložit doporučení Evropské rady právě k těmto screeningům, v prosinci se jím bude zabývat setkání ministrů zdravotnictví v Bruselu.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek