Ministři pro ekologii budou v Praze jednat o biodiverzitě i pomoci Ukrajině

O biodiverzitě, adaptacích na změny klimatu či možnostech pomoci Ukrajině s dopady války budou jednat ministři pro životní prostředí EU na neformálním zasedání, které dnes začíná v Praze. Jednání bude pokračovat ve čtvrtek debatou o společném postoji EU k podzimní klimatické konferenci OSN v Egyptě. Zasedání se zúčastní také místopředseda Evropské komise odpovědný za klimatickou politiku Frans Timmermans, eurokomisař pro životní prostředí Virginijus Sinkevičius a ukrajinský ministr životního prostředí Ruslan Strilec. Na okraj zasedání se sejdou Timmermans s premiérem Petrem Fialou (ODS), společný výstup však není v plánu.

Unijní ministři pro ekologii dnes budou se svým ukrajinským protějškem diskutovat o mapování dopadů války na životní prostředí na Ukrajině i o budoucí obnově území poničených válkou. Projednají možnosti, jak by mohla EU pomoci Ruskem napadané zemi. V podvečer se také uskuteční podpis memoranda s Ukrajinou k podpoře ochrany tamního životního prostředí. Podle Jana Dusíka, jednoho z českých zmocněnců pro jednání o životním prostředí, se však toto memorandum připravovalo už před počátkem ruské agrese na Ukrajině a přímo válečné dopady se v něm neřeší.

Politici budou mimo jiné jednat i o adaptacích na změnu klimatu a o návrzích pravidel k obnově ekosystémů a ochraně přírodních druhů, které Evropská komise předložila koncem června. Podle nich by například měly členské státy zavést do roku 2030 na pětině svých suchozemských a vodních ploch opatření pro obnovu přírodních ekosystémů.

Mezi témata pražské akce patří také projednání společného unijního mandátu ke konferenci OSN o biologické rozmanitosti (COP 15) v Montrealu, kde má být v prosinci přijat Globální rámec pro biodiverzitu na dalších deset let. Ve čtvrtek pak budou unijní ministři debatovat o postoji EU pro listopadovou konferenci OSN o změně klimatu (COP 27) v Egyptě. Oba mandáty mají schválit ministři životního prostředí na říjnovém formálním zasedání v Lucemburku.

Česko převzalo předsednictví v Radě EU od Francie 1. července a v čele bloku bude půl roku. Série ministerských jednání v pondělí začala dvoudenním neformálním zasedáním ministrů vnitra a spravedlnosti.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek