Česko předvedlo v Bruselu Květinovou unii, zdobí dějiště summitů EU

Dvanáct pestrobarevných květinových koberců od českých umělců dnes ozdobilo jindy šedé prostory budovy Evropské rady. V místě, kde za minulého českého předsednictví EU vzbudila velký zájem a kontroverze Entropa Davida Černého, jsou teď k vidění obrovské kopretiny, slunečnice a další květy. Výtvarná instalace z recyklovaných materiálů má podle svých autorů upozornit na důležitost ochrany přírody a klimatu a zároveň ukázat význam umění v těžké době, kterou Evropané zažívají.

„Doufáme, že naše intervence dodá této monumentální budově a instituci a jejím idejím jistý lidský rozměr,“ prohlásil kurátor projektu Flower Union (Květinová unie) Michal Novotný z Národní galerie v Praze. Koberce jsou inspirovány dvanácti hvězdami na evropské vlajce. Do kruhu rozmístěné květiny mají podle autorů symbolizovat jednotu v různorodosti, které se pokouší dosáhnout i sedmadvacítka evropských zemích, nyní pod českým vedením.

Ministr kultury Martin Baxa zdůraznil hravý rozměr instalace. „Možná se ta ambice zdá na první pohled méně závažná než ta, která byla v roce 2009. Ale do současné doby možná patří ještě více,“ řekl novinářům Baxa s odkazem na Černého Entropu, která satiricky zpodobňovala stereotypy spojované s jednotlivými unijními státy a byla částečně zakryta po protestech Bulharska. Současné dílo má podle autorů spíše přimět k zamyšlení než budit kontroverze.

Práce dalších českých výtvarníků zdobí i jiné prostory centrální instituce členských zemí. V místech, kde unijní prezidenti či premiéři mluví s novináři, když přicházejí na jednání summitů, visí ručně tkaná, téměř 20 metrů dlouhá tapiserie z recyklovaných látek s barevnými figurálními motivy, která je dílem Barbory Fastrové a Johany Pošové. Českou stopu nesou i kusy nábytku z ohýbaného dřeva, které autor Jakub Choma instaloval na několika místech sídla unijního orgánu.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek