Ministři EU pod vedením Stanjury proberou ruské sankce a schválí euro Chorvatsku

Dopadům dosavadních protiruských sankcí či ekonomickým důsledkům odchodu od ruských energií se dnes budou věnovat ministři financí zemí Evropské unie na zasedání v Bruselu. Vůbec první ministerské jednání od začátku českého předsednictví Rady EU povede šéf české státní pokladny Zbyněk Stanjura. Ministři rovněž definitivně stvrdí zavedení eura v Chorvatsku.

Balkánská země, která chce během českého předsednictví také vstoupit do schengenského prostoru volného pohybu, se dnes dočká oficiálního schválení všech dokumentů potřebných k přijetí společné měny. Chorvatsko se díky tomu od ledna stane dvacátou zemí eurozóny a v EU zůstane posledních sedm států s vlastní měnou, mezi nimi i Česko.

Evropská komise dnes informuje ministry o tom, jak funguje dosavadních šest balíků sankcí proti ruskému režimu, který rozpoutal válku na Ukrajině. Ministři by také mohli schválit vyplacení první miliardy z celkem devíti miliard eur navržených v rámci okamžité makroekonomické pomoci Kyjevu.

Stanjura, který jako první český ministr v rámci předsednictví povede zasedání s kolegy, během něj představí priority svého úřadu v tomto pololetí v čele sedmadvacítky.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek