První české ministry čeká slyšení ve výborech Evropského parlamentu

První české ministry dnes čeká slyšení ve výborech Evropského parlamentu (EP), kde představí své priority v rámci nedávno zahájeného předsednictví Evropské unie. S europoslanci budou diskutovat ministryně životního prostředí Anna Hubáčková, ministr zemědělství Zdeněk Nekula a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. V úterý a ve středu na ně pak naváže desítka dalších ministrů.

Pozornost poslanců bude upřena na Hubáčkovou, jejíž lidé by měli v následujícím půlroce vést s parlamentem a s Evropskou komisí (EK) takzvané trialogy, tedy vyjednávání o konečné podobě norem z bezprecedentního klimatického balíku. Je mezi nimi například reforma emisního trhu nebo zásadní omezení prodeje nových aut se spalovacím motorem. Slyšení před výborem pro životní prostředí se patrně bude točit hlavně kolem této sady norem, na jejíž rychlé přijetí v zájmu splnění klimatických cílů EU k roku 2030 chtějí europoslanci tlačit.

V dalších dvou dnech čeká slyšení ve výborech například ministra financí Zbyňka Stanjuru, ministra průmyslu Jozefa Síkelu nebo šéfa české diplomacie Jana Lipavského. Někteří ministři postupně absolvují slyšení i ve dvou či třech výborech. Celou sérii slyšení uzavře až zářijové kolo, v němž se poslancům představí například ministr vnitra Vít Rakušan či ministryně obrany Jana Černochová.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek