V Rudolfinu dnes zahraje PKF při příležitosti předsednictví ČR v Radě EU

V pražském Rudolfinu se dnes uskuteční slavnostní koncert PKF – Prague Philharmonia při příležitosti zahájení předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. V rámci večera bude mít světovou premiéru autorská skladba klavíristy Tomáše Kača připravená speciálně pro české předsednictví. Na programu koncertu jsou díla českých autorů. Dramaturgie k sobě tradici a současnost a propojuje klasickou hudbu s hudbou populární, jazzovou nebo také s českým folklórem.

Zazní klasická díla v podobě hudby Antonína Dvořáka, ale v popředí jsou díla soudobých hudebníků. Posluchači uslyší kompozici Zrození od dirigenta Jana Kučery nebo premiérovou skladbu Silnější než včera (Stronger than Yesterday) od Tomáše Kača. Koncert symbolicky uzavře orchestrální provedení skladby Modlitby pro Martu známé v podání Marty Kubišové.

Česká republika začala 1. července na šest měsíců předsedat Radě EU. K této příležitosti jsou připraveny i další hudební akce. Například koncert České filharmonie u příležitosti českého předsednictví se uskuteční 2. září na plovoucí scéně u Slovanského ostrova v Praze. Na akci nazvané Koncert pro Evropu vystoupí první český orchestr pod vedením svého šéfdirigenta Semjona Byčkova. Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK zahájí svou 88. sezonu 21. a 22. září v Obecním domě koncerty k českému předsednictví. Pod vedením svého šéfdirigenta Tomáše Braunera mimo jiné nabídne Devátou symfonii s Ódou na radost Ludwiga van Beethovena.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek