Česko chce při předsednictví pomáhat záchraně ukrajinského kulturního dědictví

Česká republika chce během svého předsednictví v Radě EU organizovat evropské expertní týmy na pomoc válkou sužované Ukrajině. Měly by se ve spolupráci s vytipovanými divadly, kiny, muzei, knihovnami a dalšími kulturními institucemi zabývat konzervací, rekonstrukcí a digitalizací hmotného ukrajinského kulturního dědictví. Na setkání ministrů kultury zemí střední a východní Evropy a pobaltských států ve Lvově to dnes řekl český ministr kultury Martin Baxa.

Řekl také, že Česko bude uvažovat o formální výzvě Rady ministrů k navazování partnerství Evropských měst kultury, jednotlivých objektů nesoucích označení Evropské dědictví a dalších iniciativ v rámci EU s ukrajinskými městy, památkami, instituty a kreativci, nejprve na politické úrovni a po skončení válečného konfliktu na fyzické nadnárodní spolupráci. Po jednání to uvedlo české ministerstvo kultury v tiskové zprávě.

S ukrajinským protějškem Oleksandrem Tkačenkem kromě Baxy dnes jednali ministři Estonska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Moldavska, Polska, Rumunska a Slovenska. Účastníci jednání se jednomyslně shodli na tom, že ze strany Ruska dochází k záměrnému ničení ukrajinských kulturních památek a ukrajinského kulturního dědictví.

Baxa ve svém projevu připomněl, že ruská vojska doslova drancují ukrajinské kulturní dědictví. Vedle bombardování jsou zaznamenávány taktéž případy rabování uměleckých artefaktů. „Armáda se často zaměřuje na kulturně a symbolicky významná místa. Množství útoků na kulturní památky v kombinaci s oficiálními ruskými prohlášeními popírajícími ukrajinskou státnost jsou šokující,“ uvedl.

Česko patří mezi země, které Ukrajině pomáhají nejen dodávkami zbraní a politickou podporou. Přijalo také několik stovek tisíc uprchlíků a české státní, soukromé i neziskové organizace se jim snaží pobyt v Česku či adaptaci na život v nové zemi usnadnit i třeba přístupem ke zdejší kultuře za zvýhodněných podmínek. Odborné instituce pak nabízejí pomoc ukrajinským muzeím či památkám.

V květnu na Ukrajinu Česko poslalo obaly a další materiál potřebný pro evakuaci a uchování předmětů kulturní hodnoty. Materiál se nakoupil za dva miliony korun na základě potřeb ukrajinské strany, poskytnutí pomoci schválila vláda. Obalový a restaurátorský materiál zahrnuje třeba bublinkové fólie, archivní desky, polyetylenové pěny nebo polyetylenové textilie.

Podporovat ukrajinskou kulturu se v Česku snažili třeba také pořadatelé veletrhu Svět knihy, kde měla ukrajinská literatura svůj stánek. Konal se koncert na podporu udělení statusu kandidátské země EU Ukrajině na pražském ostrově Kampa s názvem Life Will Win či koncert Ukrainian Freedom Voices, který se uskutečnil v rámci festivalu Metronome Prague. Oba uvedené koncerty věnovaly výtěžky na podporu Ukrajiny. Charitativní akce na podporu Ukrajiny se v Česku konají od vypuknutí konfliktu a mezi lidmi mají velikou odezvu.

Zdroj: čtk, Euroskop

Sdílet tento příspěvek