Přehledně o protokolu o Irsku a Severním Irsku

Protokol o Irsku / Severním Irsku, běžně označovaný jako Protokol o Severním Irsku, je součástí dohody o vystoupení Spojeného království z EU a zajišťuje, aby se zabránilo vzniku tvrdé hranice na irském ostrově poté, co Spojené království dne 31. ledna 2020 formálně opustilo EU.

Základní informace o Protokolu

Protokol zohledňuje jedinečné okolnosti na irském ostrově. Byl sjednán mezi Spojeným královstvím Velké Británie a Severního Irska (Spojené království) a Evropskou unií (EU) jako stabilní a trvalé řešení, jehož cílem je chránit celoostrovní hospodářství a Velkopáteční (Belfastskou) dohodu ve všech jejích rozměrech a zajistit integritu jednotného trhu EU.

EU i Spojené království uznaly jedinečné okolnosti na irském ostrově. V protokolu strany výslovně uznaly, že je zapotřebí:

  • zabránit vzniku tvrdé hranice mezi Irskem a Severním Irskem a chránit Velkopáteční (Belfastskou) dohodu z roku 1998, jejímž cílem je podpořit výměny mezi komunitami a zajistit neexistenci fyzických hranic mezi Severním Irskem a Irskem;
  • zajistit integritu jednotného trhu EU se zbožím.

Protokol zajišťuje soulad s pravidly EU:

  • právní předpisy týkající se zboží, například průmyslového zboží, zemědělsko-potravinářského zboží a zdravotnického materiálu
  • sanitární a fytosanitární pravidla pro veterinární kontroly
  • pravidla pro zemědělskou produkci / uvádění na trh
  • ustanovení o DPH a spotřební dani u zboží
  • ustanovení o jednotném velkoobchodním trhu s elektřinou na irském ostrově
  • pravidla pro státní podporu

Protokol zavedl nový systém kontrol, které se mají provádět v místech vstupu, například v přístavech, u zboží vstupujícího do Severního Irska z ostatních částí Spojeného království nebo jakékoli jiné třetí země. Kromě toho se na toto zboží vztahují cla EU, ledaže je vyloučeno, že by bylo dále přepraveno do EU.

Orgány Spojeného království budou provádět a uplatňovat ustanovení práva Unie, která protokol činí použitelnými ve Spojeném království s ohledem na Severní Irsko. Všechny nezbytné kontroly proto provádějí orgány Spojeného království s příslušnými mechanismy dohledu a vymáhání pro EU.

Tento systém zajišťuje, aby neprobíhaly žádné kontroly mezi Severním Irskem a Irskou republikou, čímž se zabrání vzniku tvrdé hranice a zajistí se volný pohyb zboží podle pravidel celní unie EU.

Protokol obsahuje mechanismus souhlasu, podle něhož je vyjádření Shromáždění Severního Irska rozhodující pro dlouhodobé uplatňování příslušných předpisů EU na základě protokolu. Mechanismus souhlasu dává shromáždění pravomoc rozhodnout prostou většinou o tom, zda ujednání zahrnutá v protokolu přestanou platit nebo se nadále použijí. Čtyři roky poté, co protokol vstoupil v platnost dne 1. ledna 2021, může shromáždění hlasovat o udělení souhlasu s dalším uplatňováním příslušných právních předpisů EU. První hlasování o souhlasu se má uskutečnit v prosinci 2024.

Zdroj: Rada EU

Sdílet tento příspěvek