Léková agentura EU doporučila vakcínu proti covidu-19 od firmy Valneva

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) včera doporučila vakcínu proti covidu-19 od francouzské farmaceutické společnosti Valneva. Agentura Reuters k tomu napsala, že osud smlouvy o dodávkách vakcín, kterou tato firma uzavřela s Evropskou komisí, je nejistý.

Vakcína má podle odborníků dvě hlavní výhody: lze ji uchovávat při teplotách podobných těm, jež umí vytvořit domácí chladničky, a vyvíjí se tradičním způsobem ze živého viru jeho chemickou inaktivací. Virus aplikovaný ve vakcíně tak nemůže napadat buňky ani se v těle replikovat, vzbuzuje však odezvu imunního systému. Využívá stejnou technologii jako látky využívané už desítky let při očkování proti dětské obrně, chřipce nebo hepatitidě.

Firma již dříve uvedla, že tři dávky její vakcíny neutralizují vysoce nakažlivou variantu koronaviru zvanou omikron, která nyní ve světě převládá.

Valneva s Evropskou komisí původně loni v listopadu uzavřela smlouva o dodávkách 60 milionů dávek. Nicméně proces schvalování unijní lékovou agenturou nabral zpoždění, protože EMA si od výrobce vyžádala dodatečné informace. Kvůli tomu i kvůli nadbytku vakcín v členských zemích sedmadvacítky dala Evropská komise najevo, že chce dodatek ke smlouvě o snížení počtu dodaných vakcín.

Konečné slovo v povolování vakcíny má Evropská komise, její rozhodnutí se očekává během několika dnů. Očkovací látka proti covidu-19 od Valnevy je šestá, která získala doporučení EMA.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek