Europoslanci budou napodruhé schvalovat reformu emisního trhu

O reformě systému emisních povolenek, na níž se neshodli při předchozí červnové schůzi, budou dnes hlasovat poslanci Evropského parlamentu. Na plenárním zasedání v Bruselu rozhodnou také o parametrech takzvaného uhlíkového cla nebo vytvoření sociálně klimatického fondu, které s novými pravidly pro prodej povolenek úzce souvisí. Schválené návrhy stanoví pozici europoslanců pro vyjednávání se členskými státy. To by mělo mít na starost nadcházející české předsednictví.

Evropští zákonodárci se napoprvé nečekaně neshodli na tempu rušení bezplatných povolenek na vypouštění emisí pro některá odvětví. Pravice včetně nejsilnější lidovecké frakce je chtěla odložit na pozdější dobu, kvůli čemuž levicoví poslanci celý návrh odmítli. Nyní se poslanci ve výboru pro životní prostředí dohodli na kompromisu, podle něhož by mělo postupné rušení bezplatných povolenek probíhat v letech 2027 až 2032.

Poslanci budou hlasovat i o dalších dvou návrzích z klimatického balíčku, který má EU nasměrovat ke splnění emisních cílů pro rok 2030. Měli by schválit vytvoření fondu, který má zvláště ohroženým domácnostem kompenzovat očekávané zdražení tepla, a zavedení poplatku za dovoz neekologicky vyráběných produktů do EU. O těchto i dalších návrzích včetně plánovaného omezení prodeje aut se spalovacími motory budou pak od podzimu poslanci vyjednávat se členskými státy.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek