Dodávky ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy klesly, oznámil Gazprom

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom oznámila, že dodávky ruského plynu do Evropy přes Ukrajinu přes tranzitní bod Sudža poklesly z pátečních 41,9 milionu metrů krychlových za den na dnešních 41,4 milionu metrů krychlových. Informovala o tom agenura Reuters. Žádost o přepravu plynu přes další velký vstupní bod Sochranivku Ukrajina zamítla, uvedl Gazprom.

Ruský gigant Gazprom v posledních dnech výrazně snížil dodávky plynu zejména do Německa prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1, což způsobilo prudký nárůst cen.

Gazprom uvádí, že omezení dodávek si vyžádaly technické důvody, a sice zpoždění při opravě zařízení společnosti Siemens Energy. Podle Gazpromu situaci komplikují sankce, které na Rusko uvalily západní země, protože zařízení se opravuje v Kanadě. Podle německého ministra hospodářství Roberta Habecka jsou ale za kroky Gazpromu politické důvody. Rusko čelí západním sankcím za invazi na Ukrajinu, která začala 24. února.

Potrubím Jamal-Evropa už Gazprom plyn západním směrem nevyváží, dodávky zastavil, když Rusko zavedlo odvetné sankce týkající se společnosti EuRoPol Gaz, která vlastní polskou část plynovodu. Kromě toho Ukrajina v květnu rozhodla, že přestane umožňovat Gazpromu tranzit plynu přes stanici Sochranivka.

Gazprom v sobotu podle Reuters rovněž oznámil, že od 21. do 28. června pozastaví přepravu plynu oběma větvemi plynovodu Turkstream, jímž zásobuje Turecko respektive jižní a jihovýchodní Evropu. Důvodem jsou podle ruské firmy plánované údržby na plynovodu, s čímž dopředu souhlasily všechny strany.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek