Francii čeká druhé kolo parlamentních voleb

Ve Francii se v neděli odehraje druhé kolo parlamentních voleb. První kolo přislíbilo těsný souboj mezi Macronovou koalicí Ensemble! a levicovou aliancí NUPES vedenou Jean-Lucem Mélenchonem. Kdyby prezident Macron ztratil většinu v Národním shromáždění, výrazně by mu to ztížilo implementaci jeho domácí agendy. Rozhodování o zahraniční a obranné politice by však stále leželo především v jeho rukou. Přesto, kdyby nezískal většinu, mohlo by to ovlivnit pozici Francie v EU.

Aliance NUPES obdržela v prvním kole 25,66 procent hlasů, zatímco koalice Ensemble! získala 25,75 procent. Tuto neděli se koná druhé kolo, které rozhodne o složení 577členného zastupitelstva. Volební účast v prvním kole dosáhla rekordního minima, hlasovalo jen 47 procent obyvatelstva.

Opatrná vládní koalice

„Pravdou je, že prezidentova strana je po prvním kole poražena a zrušena. V demokracii musíte lidi přesvědčit. My jsme jich hodně přesvědčili,“ řekl Mélenchon po prvním volebním kole. Už výsledky prezidentských voleb vyvolaly debaty o nevýrazném a možná příliš opatrném úsilí vládní koalice.

Premiérka Francie Elisabeth Borneová v neděli vyzvala voliče, aby podpořili Macronovu koalici. „Tváří v tvář extrémům jsme jediní, kdo nabízí projekt soudržnosti, jasnosti a odpovědnosti. Vzhledem k situaci ve světě a válce za dveřmi Evropy nemůžeme riskovat nestabilitu a aproximace,“ řekla.

Otázka NATO a EU

Přestože zejména prezident má v moci činit rozhodnutí týkající se bezpečnosti a zahraniční politiky, Mélenchonova strana by se, kdyby získala ve volbách většinu, snažila Macronovi oponovat. Mélenchon je proti NATO a slíbil svým voličům, že neuposlechne pravidla Evropské unie, se kterými nesouhlasí.

Výkon politické strany Le Penové, Národního shromáždění, naopak neměl tak výrazný výsledek. V prvním kole získala 18 procent hlasů. Strana je ale na dobré cestě ke zvýšení počet křesel oproti stavu před pěti lety. Navzdory rekordně vysokým výsledkům krajní pravice v prezidentských volbách se Le Penové nepodařilo tyto zisky využít. Před parlamentními volbami se stáhla z politické scény.

Autorka: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Zdroj: Euroskop.cz, Fotobanka ČTK

Sdílet tento příspěvek