Výsledky turné von der Leyenové po Blízkém východě

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová započala tento týden své blízkovýchodní turné. Stihla navštívit Izrael, Egypt a Jordánsko a v úterý obdržela čestný doktorát na Ben Gurionově univerzitě v Negevu. Kromě vyjednávání s Izraelem o energetické spolupráci také přislíbila Palestině znovu uvolnění evropských fondů, které byly vloni zablokovány.

„Chování Kremlu jen posiluje naše odhodlání vymanit se z naší závislosti na ruských fosilních palivech. Zkoumáme způsoby, jak posílit naší energetickou spolupráci s Izraelem,“ řekla Leyenová na Ben Guriově univerzitě po obdržení čestného doktorátu. Spolupráce by měla spočívat v dovozu izraelského zemního plynu do Evropy.

Kabel nebo plynovod

Konkrétně předsedkyně jmenovala dva způsoby, jakými by Evropská unie a Izrael mohly navázat spolupráci v oblasti energetiky. První je vytvořit EuroAsia Interconnector, nejdelší a nejhlubší podvodní napájecí kabel na světě, který by spojoval Izrael s elektrickou sítí EU přes Kypr a Řecko. Jako druhý jmenovala plynovod EastMed, který by vedl od Izraele po Kypr a Řecko.

Nové projekty by ale měly být koherentní s dlouhodobými cíli Evropské komise. „Jde o investice do energetické bezpečnosti Evropy i Izraele. Tato infrastruktura také přispěje k dekarbonizaci našeho energetického mixu,“ řekla také Leyenová.

Uvolnění fondů pro Palestinu

Předsedkyně komise se setkala také s palestinským premiérem Mohammadem Shtayyehem v Ramalláhu. Na začátku svého turné oznámila, že fondy pro Palestinu budou znovu uvolněny. „Je důležité poskytnout tyto finanční prostředky EU na podporu lidí, zejména těch nejzranitelnějších, a pomáhat vytvářet podmínky pro ekonomické příležitosti,“ uvedla von der Leyenová.

Maďarský komisař Oliver Várhelyi vloni financování Palestiny zablokoval kvůli tvrzení některých proizraelských skupin, že palestinské učebnice obsahují antisemitský obsah. Maďarskou pozici ostatní členské země EU odsoudily.

Autorka: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Zdroj: Euroskop.cz, Fotobanka ČTK

Sdílet tento příspěvek