Evropská komise zřejmě podpoří kandidaturu Ukrajiny do EU

Ukrajina se dnes může významně přiblížit pozici kandidátské země Evropské unie. Evropská komise zveřejní hodnocení, zda a jak je ruskou invazí sužovaná země připravena stát se uchazečem o členství. Z řady vyjádření unijních činitelů vyplývá, že komise kandidaturu doporučí. Vyslovit se má také ke stejnému záměru Gruzie a Moldavska. Rozhodující slovo budou mít za týden lídři členských zemí na summitu v Bruselu.

Unijní exekutiva představí své stanovisko den poté, co při návštěvě Kyjeva podpořili ukrajinskou kandidaturu francouzský prezident Emmanuel Macron a německý kancléř Olaf Scholz, kteří dosud dávali najevo pochybnosti. Podle některých zdrojů komise kladné hodnocení doplní o podmínky týkající se lepšího fungování právního státu či vymýcení korupce.

Souhlasný posudek komise je podmínkou pro to, aby kandidaturu mohly jednomyslně schválit členské státy. Většina lídrů vidí v rychlém přiznání pozice uchazeče o členství povzbuzení pro Ukrajince bránící se ruské přesile, několik zemí jako Nizozemsko či Dánsko však není o tomto kroku zcela přesvědčeno. Řada činitelů upozorňuje, že po přiznání kandidatury může cesta k samotnému členství trvat dlouhá léta.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek