Předsednictví ČR v Radě EU

Od prvního července letošního roku přebírá Česká republika pomyslné žezlo předsednictví v Radě EU. Během následujícího měsíce vám budeme pravidelně přinášet články o tom, co čeká ČR v následujících šesti měsících a těšit se můžete i na podcast.

Co patří mezi hlavní témata českého předsednictví?
Zvládnutí uprchlické krize a poválečná obnova Ukrajiny, energetická bezpečnost nebo posílení obranných kapacit a kybernetická bezpečnost budou prioritami České republiky při předsednictví v Radě Evropské unie, které nastane v druhé polovině roku. Mezi pět hlavních témat patří také strategická odolnost evropské ekonomiky a odolnost demokratických institucí.

Priority předsednictví výrazně ovlivnila ruská invaze na Ukrajinu. Po svém nástupu do funkce loni v prosinci ministr Bek hovořil o vypořádání se s následky koronavirové krize, politice související se změnami klimatu a řešení problematiky migrace a bezpečnosti. Stejně jako v roce 2009 se podle něj Česko kormidla chopí v nelehkém období.

„Naše jedinečná historická zkušenost s ruskou okupací nás naučila, že umíme čelit těžkým momentům, vzájemně si pomáhat a postavit se za to, co je správné. Tohoto úkolu se po třech letech příprav zhostíme sebevědomě a zároveň s vědomím odpovědnosti za výsledek,“

Premiér Petr Fiala

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality