Pokles prodeje aut v EU v květnu zpomalil zhruba na 11 procent

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v květnu meziročně snížil o 11,2 procenta na 791.546 vozů, pokles nicméně zpomalil z 20,6 procenta v předchozím měsíci. Podíl na unijním trhu dál ztrácí skupina Volkswagen, včetně automobilky Škoda. V tiskové zprávě to dnes uvedlo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

V České republice byl pokles prodeje aut v květnu výraznější. Automobilový průmysl se už delší dobu potýká s negativními dopady problémů v dodavatelském řetězci na výrobu. Prodej nových osobních aut v EU v květnu vykázal meziroční pokles už desátý měsíc za sebou. V období od ledna do května se prodej meziročně snížil o 13,7 procenta na 3,7 milionu vozů.

Český Svaz dovozců automobilů už dříve uvedl, že v České republice se prodej nových osobních aut v květnu meziročně snížil o 16,8 procenta na 18.073 vozů. Za prvních pět měsíců roku prodej klesl o 11,2 procenta na 80.178 vozů.

Automobilce Škoda Auto, která je součástí německé skupiny Volkswagen, se v květnu prodej v zemích EU meziročně propadl o 31,1 procenta na 36.643 vozů. Podíl této značky na unijním trhu se tak snížil na 4,6 procenta z šesti procent před rokem. Podíl na unijním trhu zvyšují asijské automobilky, zejména jihokorejská Hyundai a japonská Toyota.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek