Zelenskyj vystoupí na dálku před českými zákonodárci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystoupí dnes dopoledne na dálku před českými zákonodárci. Poslanci a senátoři vyslechnou jeho projev tlumočený z ukrajinštiny do češtiny ve svých sídlech. Přenášet se bude na velkoplošné obrazovky, které patří ke stálému vybavení jednacích sálů obou komor.

Zelenskyj od ruské invaze na Ukrajinu promluvil on-line z Kyjeva v mnoha parlamentech, včetně evropského, britského, německého, izraelského a slovenského, a také v americkém Kongresu. V projevech obvykle děkuje za podporu a žádá, aby ji země zintenzivnily. Hovoří také o ukrajinských potřebách či sankcích vůči Rusku.

Dnešnímu vystoupení ukrajinského prezidenta budou předcházet projevy předsedů Senátu a Sněmovny Miloše Vystrčila a Markéty Pekarové Adamové a premiéra Petra Fialy. Po Zelenského projevu by měl Senát opětovně odsoudit ruskou agresi včetně blokády vývozu ukrajinského obilí do Afriky a mimo jiné vyzvat Evropskou radu, aby za týden udělila Ukrajině postavení kandidátské země EU. Poslanci mají jednat na téma „podpory územní celistvosti Ukrajiny a odsouzení válečné agrese Ruské federace“.

Sdílet tento příspěvek