Macron vyzval k posílení evropské spolupráce v obranném průmyslu

Francouzský prezident Emmanuel Macron včera vyzval k posílení spolupráce obranného průmyslu v EU. Ve strategických otázkách mají být podniknuta opatření ve prospěch evropských firem, vyzval mimo jiné šéf Elysejského paláce na akci věnované obrannému průmyslu.

„Musíme mít silnější průmyslovou a technologickou základnu pro evropskou obranu, která by byla mnohem silnější a ambicióznější. A já budu v této věci zarputilý,“ ujistil Macron podle agentury Reuters na akci v Paříži. Ve svém proslovu přitom poukázal na změněnou geopolitickou situaci způsobenou ruskou invazí na Ukrajinu. Zopakoval také své volání po posílení nezávislosti Evropy, pokud jde o její obranné schopnosti.

„Nadešel čas na zavedení evropské preference, vytvořit, pokud to bude nutné a možné, racionální mechanismus pro nákup společných kapacit,“ řekl Macron. Zjednodušeny by podle něj měla být mezi unijními státy i pravidla pro veřejné soutěže u kontraktů s obranným průmyslem, což by umožnilo větší mezinárodní spolupráci.

Macron dnes rovněž požadoval přehodnocení zákona o výdajích na obranu pro období 2019-2025 se záměrem „přizpůsobit prostředky hrozbám“ vzhledem k válce na Ukrajině.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek