Šéfka EK přijela do Kyjeva jednat o ukrajinské žádosti o vstup do EU

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová přijela v sobotu do Kyjeva vyjednávat o ukrajinské žádosti o vstup do Evropské unie. Chce mimo jiné probrat otevřené body v žádosti s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Informuje o tom agentura DPA. Očekává se, že EK v pátek 17. června zveřejní své hodnocení, zda by Ukrajině vojensky napadené sousedním Ruskem měl být udělen status kandidátské země pro členství v EU.

„S prezidentem Zelenským zhodnotím společnou práci potřebnou k rekonstrukci a pokrok, kterého Ukrajina dosáhla na své evropské cestě,“ uvedla šéfka EK v příspěvku na twitteru. Kromě prezidenta Zelenského se von der Leyenová sejde i s premiérem Denysem Šmyhalem. Mimo žádosti o přijetí budou jednat i o dlouhodobé pomoci EU při odstraňování škod způsobených válkou.

Ukrajina podala žádost o přijetí do EU v březnu krátce poté, co na ni 24. února zaútočila ruská vojska. Státy EU pověřily Evropskou komisi, aby se žádostí zabývala a vydala doporučení.

Rozhodnutí o tom, zda Ukrajině bude udělen status kandidátské země, je na členských státech EU a musí být přijato jednomyslně. Ukrajinskou žádostí by se měl zabývat summit EU ve dnech 23. a 24. června.

Sdílet tento příspěvek