Evropská unie poskytne Ukrajině dalších 205 milionů eur

Evropská unie poskytne Ukrajině dalších 205 milionů eur (pět miliard korun) vzhledem ke zhoršující se humanitární situaci. Včera to během návštěvy této země čelící už více než tři měsíce ruské agresi oznámil eurokomisař pro krizové řízení Janez Lenarčič.

Díky těmto prostředkům zajistí naši humanitární partneři potraviny, vodu, lékařské vybavení či nouzové ubytování, řekl Lenarčič. Dodal, že sedmadvacítka spolupracuje s ukrajinskými úřady, aby pomoc odpovídala měnícím se potřebám na místě.

Evropská komise v tiskové zprávě uvádí, že Evropská unie od začátku ruské invaze na Ukrajinu vyčlenila na pomoc 700 milionů eur, z této částky je 13 milionů eur určených sousednímu Moldavsku. Kromě této celounijní podpory posílají pomoc Ukrajincům i jednotlivé členské země sedmadvacítky – jde například o sady první pomoci, potraviny, ochranné oblečení, hasičské vozy nebo mobilní nemocnice.

Na Slovensku, v Rumunsku a v Polsku byla zřízena logistická centra pro rychlejší rozdělování pomoci. Více než 500 lidí z Ukrajiny a Moldavska, kteří potřebovali dlouhodobou nebo akutní lékařskou péči, ji dostalo v nemocnicích v zemích Evropské unie.

Podle OSN potřebuje humanitární pomoc 15,7 milionu obyvatel Ukrajiny, kde před propuknutím války žilo na 44 milionů lidí. V důsledku války muselo své domovy opustit více než 14 milionů osob, z nich skoro sedm milionů uprchlo do sousedních zemí. V současnosti přebývá skoro 13 milionů lidí v oblastech bojů, odkud odejít nechtějí nebo nemohou.

Zdroj: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek