Označení původu produktů s ochranou EU asi získá mezinárodní ochranu

Označení původu či zeměpisného označení u zemědělských produktů včetně vína a lihovin, která mají unijní ochranu, zřejmě získají ochranu mezinárodní. Souvisí to s vládní novelou, kterou dnes schválila Sněmovna. Nyní ji dostane k projednání Senát.

Mezinárodní ochranu budou mít označení jako žatecký chmel, pardubický perník nebo třeboňský kapr, uvedl již v prvním čtení poslanec Michal Rataj (STAN). Novela totiž počítá s přičleněním EU k mezinárodní dohodě o ochraně označení původu a má v českém právu vyhovět závazkům, které z tohoto připojení plynou.

Novela má například odstranit dvoukolejnost unijní a národní ochrany označení původu či zeměpisného označení. Produkty pod unijní ochranou nebudou pod ochranou národní. Mají se tím odstranit rozdíly v kvalitativních požadavcích na tyto výrobky.

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty) dnes řekl, že nemůže paralelně existovat vedle sebe ochrana unijní a ochrana národní a na to projednávaná novela reaguje. Uvedl, že nositelé práv, kterým byla udělena národní ochrana, se budou muset do 14. září rozhodnout, zdali chtějí ochranu změnit na unijní nebo mezinárodní.

„Ochrana označení původu a zeměpisného označení není pouze ochranou producenta zboží, jako je tomu u ochranných známek, ale je ochranou spotřebitele, který původu určitého druhu zboží přisuzuje určité kvalitativní znaky,“ uvedla vláda ve zdůvodnění.

Označení původu vychází z názvu území u zboží, jehož kvalita nebo vlastnosti jsou dány zvláštním zeměpisným prostředím s jeho charakteristickými přírodními a lidskými faktory. Zeměpisným označením je název pro zboží, které má určitou kvalitu, pověst nebo jiné vlastnosti, které lze přičíst tomuto zeměpisnému původu.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek