EU schválila částečně embargo na ruskou ropu i sankce proti bankám a televizím

Evropská unie dnes definitivně schválila šestý balík sankcí za ruskou invazi na Ukrajinu, jehož součástí je zákaz dovozu většiny ruské ropy od příštího roku. Z embarga budou mít dočasné výjimky Česko, Slovensko a Maďarsko, tedy země závislé na dodávkách ropovodem Družba. Evropský blok zároveň vyloučí z mezinárodního platebního systému SWIFT tři ruské banky včetně největší Sberbank. Tři ruské televize šířící válečnou propagandu Kremlu budou mít zakázáno vysílat v EU.

Na více než tisícihlavý seznam potrestaných ruských činitelů po dnešku přibyde 65 lidí, zejména vojenských velitelů spojených s masakry civilistů v Buči a násilnostmi v Mariupolu. Seznam rozšíří i 18 firem, většinou zbrojovek. EU rovněž zakáže vývoz desítek chemikálií, které mohou Rusku posloužit k výrobě chemických zbraní.

„Dnešním balíkem dále omezujeme ruské možnosti financovat válku,“ komentoval dnes shodu sedmadvacítky zemí šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Pro ruskou ropu je EU největším trhem, na nějž míří téměř polovina veškerého vývozu. Evropská komise v původním návrhu před měsícem usilovala o úplné embargo, tento plán však vetovalo Maďarsko.

Unie se nakonec dohodla na tom, že za šest měsíců přestane dovážet surovou ruskou ropu a o dva měsíce později i ropné produkty. Časově nespecifikovanou výjimku má ropovod Družba. Německo a Polsko, dovážející ropu jeho severní větví, se však zavázaly do konce roku tento import ukončit. Sedmadvacítka by se tak měla celkem zbavit více než 90 procent ruské ropy.

Sankce by měly po zveřejnění v oficiálním unijním věstníku začít platit ještě dnes.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek