Dánsko v referendu schválilo posílení bezpečnostní spolupráce s EU

Dánové včera v referendu jasně odsouhlasili připojení země ke společné bezpečnostní a obranné politice Evropské unie. Po sečtení 97 procent hlasů o tom informovaly tiskové agentury. Hlasovací místnosti se uzavřely ve 20:00, návrh na posílení bezpečnostní spolupráce s EU podpořilo téměř 67 procent voličů. Výsledek referenda přivítali vrcholní představitelé 27členného bloku.

„Dánsko dnes vyslalo jasný signál našim spojencům v Evropě a NATO a (ruskému prezidentu Vladimiru) Putinovi. Ukazujeme, že když Putin napadne svobodnou zemi a ohrožuje stabilitu v Evropě, my ostatní se semkneme k sobě,“ uvedla podle agentury AFP sociálnědemokratická premiérka Mette Frederiksenová.

Svět se mění, a nikoli k lepšímu

Referendum je dalším z kroků, jimiž evropské země reagují na ruskou invazi na Ukrajinu. Tradičně neutrální Švédsko a Finsko v květnu změnily svůj pohled na členství v Severoatlantické alianci a podaly žádost o vstup do NATO, připomněla agentura AP. K volebním urnám bylo v Dánsku přizváno 4,2 milionu oprávněných voličů.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel rozhodnutí dánských voličů přivítali jako „historické“. Podle Michela rozhodnutí Evropě prospěje a unie i Dánsko díky němu budou bezpečnější a silnější. EU je připravena rychle přijmout veškeré potřebné kroky pro začlenění Dánska do své bezpečnostní a obranné politiky poté, co o svém postoji Kodaň ostatní unijní státy v souladu se svou ústavou formálně informuje.

„Svět se mění, a nikoli k lepšímu. Musíme se semknout a posílit spolupráci, která zvýší naši bezpečnost,“ prohlásil dříve šéf opoziční Liberální strany Venstre Jakob Ellemann-Jensen, když včera rozdával letáky, které měly přesvědčit voliče k odsouhlasení obranné spolupráce s EU.

Dánské výjimky v EU

Dánsko patří k zakládajícím členům NATO, k prohlubování spolupráce v rámci Evropské unie je ale dlouhodobě skeptické. Do někdejšího Evropského hospodářského společenství (EHS) – předchůdce EU – Dánsko vstoupilo v roce 1973. V roce 1992 si v bloku vyjednalo výjimky v oblasti práva a vnitřních záležitostí, bezpečnostní a obranné politiky, občanství a společné měny.

V referendu v roce 2000 pak Dánové rozhodli, že zůstanou mimo eurozónu, a o 15 let později si odhlasovali, že ponechají v platnosti také výjimky z policejní a justiční politiky Evropské unie.

Výjimku z obranné a bezpečnostní politiky má Dánsko jako jediná země 27členného bloku, uvádí agentura Reuters. Připojení k politice pro Dánsko mimo jiné znamená, že dánští představitelé budou moci zůstávat v jednacím sále, když budou zástupci členských zemí EU diskutovat o obranných tématech, a dánská armáda se bude případně moci účastnit unijních vojenských operací, jako jsou ty v Somálsku, Mali či Bosně.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK, Fotobanka ČTK

Sdílet tento příspěvek