Tři roky působení operace Frontexu v Albánii

Před třemi lety zahájil Frontex svou první plnohodnotnou společnou operaci mimo Evropskou unii v Albánii. Tato iniciativa znamenala novou fázi hraniční spolupráce mezi EU a jejími partnery na západním Balkáně.

Díky vynikající spolupráci se albánským úřadům a důstojníkům Frontexu podařilo identifikovat 65 pašeráků lidí a 35 případů pašování drog, včetně 747 kg konopí, 642 kg kokainu a 82 kg heroinu. 

Frontex rovněž odhalil 63 případů podvodů s doklady a 23 odcizených vozidel. Agentura Frontex pokračuje v podpoře Albánie v několika pozemních, námořních a leteckých operacích. Jejich cílem zůstává bojovat proti přeshraniční trestné činnosti a posílit evropskou spolupráci v oblasti funkcí pobřežní stráže a činností prosazování práva.

Účast tolika členských států na operaci v Albánii vedla k posílení spolupráce mezi odborníky a místními důstojníky a ke zvýšení ostrahy hranic v operačních oblastech. Operace rovněž posílila kapacitu albánských orgánů při koordinaci společné operace a integraci personálu a vybavení do vnitrostátní struktury.

Celkem až 132 stálých důstojníků sboru poskytuje své odborné znalosti a dovednosti albánským kolegům. Při provádění pohraničních hlídek mají k dispozici 21 hlídkových vozů.

Dále pomáhají i při shromažďování informací z rozhovorů s migranty a uprchlíky a přípravě situačních zpráv, kontrolách vozidel překračujících albánské hranice, prověřování dokumentů a odhalování případů přeshraniční trestné činnosti.

Stálí důstojníci sboru také pomáhají s hraniční kontrolou na letišti Matky Terezy v Tiraně.

Více: https://frontex.europa.eu/media-centre/news/news-release/three-years-of-operation-in-albania-Uot4JP

Sdílet tento příspěvek