Británie zjednodušila víza pro absolventy prestižních zahraničních škol

Absolventi 50 prestižních vysokých škol z celého světa mohou od včerejška žádat o vízum do Británie ve zjednodušeném řízení. Londýn věří, že tím přitáhne ty „nejlepší a nejchytřejší“ s vysokým potenciálem přínosu pro britskou ekonomiku. Absolventi při podání žádosti nemusí mít v Británii konkrétní nabídku práce, informoval The Guardian.

Nejpozději pět let po ukončení bakalářského nebo magisterského studia mohou cizinci žádat o dvouleté vízum v Británii. Dokončené doktorské studium opravňuje k žádosti o tříleté vízum. Podle vládního dokumentu mohou později úspěšní žadatelé v zemi zůstat v rámci programu dlouhodobých pracovních víz, pokud splní jeho podmínky.

Vláda stanovila, že uchazeči musí projít bezpečnostní prověrkou a mít čistý trestní rejstřík. Navíc musí ovládat angličtinu v mluvené i psané formě nejméně na úrovni B1. Vízum vyjde na 715 liber (20.700 Kč).

Seznam škol, na které se program vztahuje, je proměnlivý a vychází ze tří žebříčků nejlepších škol. V tom letošním je 20 univerzit ve Spojených státech a další z Kanady, Číny, Francie, Německa nebo Švýcarska. Česko v žebříčku zastoupeno není.

Odchod Británie z Evropské unie zkomplikoval delší pobyty cizinců v ostrovním státě. Pro dlouhodobé pobyty teď občané EU potřebují víza, stejně jako lidé ze zemí mimo EU.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek