Kybernetická bezpečnost v EU

Kritická odvětví jako doprava, energetika, zdravotnictví a finance jsou ve své hlavní činnosti stále závislejší na digitálních technologiích. Digitální transformace sice přináší obrovské příležitosti a přináší řešení řady výzev, jimž Evropa nejen v průběhu krize covidu-19 čelí, ale zároveň vystavuje hospodářství a společnost kybernetickým hrozbám. S tím se pojí i akt EU o kybernetické bezpečnosti, ten vstoupil v platnost v roce 2019 a přináší unijní sytém certifikace a nový a silnější mandát Agentury EU pro kybernetickou bezpečnost.

ENISA, Agentura EU pro kybernetickou bezpečnost , je nyní silnější. Zákon EU o kybernetické bezpečnosti uděluje agentuře trvalý mandát a dává jí více zdrojů a nové úkoly. ENISA bude hrát klíčovou roli při vytváření a udržování evropského rámce pro certifikaci kybernetické bezpečnosti tím, že připraví technický základ pro konkrétní certifikační schémata. Bude mít na starosti informování veřejnosti o certifikačních schématech a vydávaných certifikátech prostřednictvím vyhrazené webové stránky. 

ENISA má mandát zvýšit operativní spolupráci na úrovni EU, pomáhat členským státům EU, které o ni chtějí požádat, řešit jejich incidenty v oblasti kybernetické bezpečnosti a podporovat koordinaci EU v případě rozsáhlých přeshraničních kybernetických útoků a krizí. Tento úkol staví na úloze agentury ENISA jako sekretariátu národní  sítě týmů pro reakci na počítačové bezpečnostní incidenty (CSIRT) zřízené  směrnicí o bezpečnosti sítí a informačních systémů (směrnice NIS).

Soukromí a bezpečnost online

Pokaždé, když jsou uživatelé online, svěřují své osobní údaje webovým stránkám, které používají, a společnostem, které poskytují internet. Tyto informace se mohou pohybovat od jmen a kontaktních údajů, přes to, co se uživatelům líbí a nelíbí, až po informace o jejich kreditní kartě. Pravidla platná pro celou EU mohou pomoci chránit data při procházení internetu. EU v současné době projednává nová pravidla ochrany soukromí, která budují důvěru a bezpečnost online pro digitální dekádu. Pravidla poskytnou občanům EU větší kontrolu nad našimi daty a zařízeními. A aktualizují současná pravidla ePrivacy, aby zahrnovala nové formy online komunikace.

řibližně jeden ze tří uživatelů internetu je dítě. Děti přistupují k obsahu online v mladším a mladším věku.I když existují skvělé příležitosti pro učení a kreativitu online, existují také rizika. Děti mohou být vystaveny falešným zprávám, kyberšikaně, porušování soukromí, škodlivému obsahu a groomingu. EU zahájila svou strategii pro lepší internet pro děti s cílem zavést konkrétní opatření pro mladé lidi online.

Pro vytvoření lepšího internetu pro děti si Komise stanovila cíle:

  • podporovat kreativnější a vzdělávací obsah pro děti
  • podporovat povědomí a posílení postavení prostřednictvím digitální gramotnosti a online kurzů bezpečnosti
  • vytvořit bezpečné prostředí pomocí nastavení ochrany soukromí odpovídajících věku a rodičovské kontroly
  • boj proti sexuálnímu zneužívání a vykořisťování dětí online

Zdroje: https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/online-privacy, https://www.consilium.europa.eu/cs/infographics/cyber-threats-eu/

Sdílet tento příspěvek