REPowerEU

Evropská komise představila plán REPowerEU, který je její reakcí na obtíže a narušení celosvětového trhu s energií způsobené ruskou invazí na Ukrajinu. Naléhavé důvody pro transformaci evropského energetického systému jsou dva: ukončení závislosti EU na ruských fosilních palivech, která jsou využívána jako ekonomická a politická zbraň a stojí evropské daňové poplatníky téměř 100 miliard eur ročně, a řešení klimatické krize.

Tím, že bude Evropa jednat jako Unie, může svou závislost na ruských fosilních palivech ukončit rychleji. 85 % Evropanů se domnívá, že EU by měla co nejdříve snížit svou závislost na ruském plynu a ropě, aby podpořila Ukrajinu. Opatření obsažená v plánu REPowerEU mohou na tyto ambice reagovat úsporami energie, diverzifikací dodávek energie a urychleným zaváděním energie z obnovitelných zdrojů s cílem nahradit fosilní paliva v domácnostech, průmyslu a výrobě energie.

Zelená transformace

Zelená transformace posílí hospodářský růst, bezpečnost a opatření v oblasti klimatu, a to jak v Evropě, tak u našich partnerů. Ústředním prvkem plánu REPowerEU je Nástroj pro oživení a odolnost, který podporuje koordinované plánování a financování přeshraniční a vnitrostátní infrastruktury, jakož i energetických projektů a reforem. Komise navrhuje provést cílené změny nařízení o Nástroji pro oživení a odolnost za účelem začlenění specializovaných kapitol REPowerEU do stávajících plánů členských států na podporu oživení a odolnosti vedle velkého počtu příslušných reforem a investic, které jsou již v plánech na podporu oživení a odolnosti obsaženy. K tomuto procesu přispějí doporučení pro jednotlivé země vydaná v rámci cyklu evropského semestru 2022.

Zdroj: Evropská komise

Sdílet tento příspěvek