Kdo jsou členové nového francouzského vládního kabinetu?

Francie má od pátku nový vládní kabinet na druhé funkční období prezidenta Emmanuela Macrona. K veteránům z prvního funkčního období se připojuje i řada nováčků. První týden nové složení řešilo pomoc rodinám s prudce rostoucími životními náklady. Práci nové vlády ale zastínilo obvinění ze znásilnění proti jednomu z ministrů.

V pondělí jednala francouzská vláda poprvé s premiérkou Élisabeth Borneovou v čele. Tato bývalá ministryně práce a životního prostředí je teprve druhá žena, která obsadila ve Francii pozici předsedkyně vlády. Borneová ve svém prvním projevu zasvětila svoje první funkční období „všem malým holčičkám, aby věděly, že mají následovat své sny.“

Obvinění ze znásilnění

Nová francouzská premiérka se ve svém dětství musela vyrovnat s tragédií. Její otec byl člen odboje za druhé světové války. Přežil holokaust, ale spáchal sebevraždu, když bylo Borneové jedenáct let. Vědy ji tehdy pomohly vypořádat se s tragédií v dětství. „Když je vaše životní cesta obtížná, jako byla ta moje, a ve vašem osobním životě se dějí věci, které nejsou moc hezké, věda v sobě má něco uklidňujícího,“ řekla ve svém projevu.

Největší pozornosti se nicméně tento týden dostalo obvinění ze znásilnění proti nově jmenovanému ministru pro solidaritu, autonomii a zdravotně postižené Damienu Abadovi. V neděli obvinění od dvou žen zveřejnil web Mediapart. Abad nicméně vinu popírá, podle něj by bylo znásilnění fyzicky nemožné kvůli jeho handicapu. 

Nová ministryně zahraničních věcí

Dalším nováčkem v novém vládním kabinetu je Catherine Colonnaová, která má nahradit Jean-Yves Le Driana na postu ministryně zahraničních věcí. Deník Politico označil Colonnaovou za „ostřílenou diplomatku“, která má pověst krizového diplomata. Vedla totiž francouzskou ambasádu ve Velké Británii v době vyjednávání brexitu. 

Za prezidenta Jacquese Chiraca také působila jako ministryně pro evropské záležitosti. Na její současné pozici ji čeká zejména práce kolem narušených vztahů s bývalou kolonií Mali. Samozřejmě bude na její agendě i ruská invaze na Ukrajinu. Vedle toho bude mít na starosti zbývající jednání kolem brexitu.

Veteráni a nováčci

Clémentu Beaunovi zůstávají na starosti záležitosti EU. Macron ho ale povýšil z pozice státního tajemníka na ministra. Svůj úřad bude dále vykonávat i Bruno Le Maire, kterému k oblasti financí a ekonomiky přibylo ještě portfolio průmyslu a digitální strategie. 

Sébastien Lecornu, který má pověst jednoho z Macronova nejvěrnějších poručíků, se stal ministrem obrany, Marc Fesneau byl jmenován ministrem zemědělství. Agnès Pannier-Runacherová je novou ministryní pro přechod na energetiku a Amélie de Montchalinová se stala ministryní životního prostředí.

Autorka: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Zdroj: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek