Evropská podpora českých startupů z kosmického prostředí

Potenciál i investice do odvětví vesmírného výzkumu v posledních letech neustále rostou. V této oblasti je aktivní i Česká republika, která poskytuje od roku 2016 díky Evropské kosmické agentuře podporu tuzemským startupům z kosmického prostředí.  Tato podpora probíhá mimo jiné díky podnikatelskému inkubátoru Evropské kosmické agentury (ESA BIC), který provozuje agentura CzechInvest. Přinášíme vám přehled nejzajímavějších projektů poslední doby, které podporu ESA BIC získaly. Patří k nim úsporný dům po vzoru habitatů z Marsu, družicové monitorování přehřívání měst, světelné show tvořené drony nebo supercitlivý mikroskop.

MARS Buildings

Mezi nové startupy patří například MARS Buildings, který se zaměřuje na vývoj a stavbu obytných domů budoucnosti. MARS Buildings přichází se systémem Modern Assembly Residential System (MARS), který přenáší řešení a technologie habitatů z kosmických agentur ESA a NASA pro obyvatele Země s cílem ušetřit náklady na bydlení. Startup chce v budoucnu stavět moderní, konstrukčně atraktivní a energeticky úsporné domy s náklady nižšími o 75 % oproti klasickým stavebním metodám.

AdvaScope

Technologický startup AdvaScope využívá řešení, původně navržené pro kosmické mise, k detekci částic pro elektronové mikroskopy. Tato zobrazovací technologie překonává všechna současná komerční řešení a nabízí rozšířené metody mikroskopického výzkumu.

ECOTEN urban comfort

Na odhalování přehřívání městské zástavby se zaměřuje firma ECOTEN urban comfort, které dokáže odhalovat prostřednictvím chytré aplikace a satelitních. Za pomoci mikroklimatické simulace umí nastavit nejúčinnější strategii města v budování odolnosti vůči klimatickým změnám. Tuto strategii lze využít například při posuzování teploty vzduchu, větrného proudění či klimatického komfortu ve městech.

Flyin Diamonds

Na život ve městech se soustředí také startup Flyin Diamonds, zaměřený na světelná představení. Firma se zabývá komerčním využitím dronů k propagačním účelům. Světelné show v podobě roje dronů získávají na oblibě. V porovnání se zábavní pyrotechnikou nabízí nižší náklady, jsou bezpečnější a nepředstavují ekologickou zátěž. Firma nabízí také vlastní roje dronů, nástroje na údržbu a software pro jejich konfiguraci.

Inkubátor ESA BIC Czech Republic hledá další projekty, kterým může nabídnout podporu. Projekty dostanou finanční injekci do začátku, pomoc s propagací, odborný mentoring a zázemí na rozvoj. Tomu napomáhají kromě CzechInvestu zástupci Evropské kosmické agentury, Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva dopravy, Hlavního města Prahy, Jihomoravského kraje a Jihomoravského inovačního centra. Přihlášky do kosmického podnikatelského inkubátoru je možné podávat zde.

Zdroj: CzechInvest

Autor: Kristina Hubáčková, Euroskop

Sdílet tento příspěvek